EL CASTANYER DE LES NOU BRANQUES. (VILADRAU-OSONA).

 

Per iniciar aquesta excursió ens aproparem a la població de Viladrau, un municipi que pertany a la comarca d'Osona (Girona), a tocar les comarques de la Selva i el Vallés oriental.
El principal atractiu d'aquest recorregut es el Castanyer de les Nou Branques, l'arbre més emblemàtics del municipi de Viladrau i un dels més grans del Montseny. Les seves mides són de record, amb 23 metres d'alçada i un tronc amb un perímetre de 6,5 metres. Tot i que aquest espectacular arbre, encara dona una bona collita de castanyes quant arriba la tardor, la seva salut es força delicada. De las nou branques que havia ostentat en la seva època més esplendorosa, ara solament ni queden cinc d'actives, ja que dues són mortes i d'altres dues ja li han desaparegut. A l'any 1987 una forta ventada li va esberlar la branca més grossa, i a dia d'avui, pateix-una de les malalties que afecten aquest tipus d'espècies arbòries.

 
Una vegada situats en la població de Viladrau, podrem deixar el cotxe en un ampli aparcament que hi ha molt aprop de la Plaça de la Vila. El recorregut comença en el Centre Cultural Europeu de la Natura, des d'on tindrem que creuar tot el poble, tot i que les primeres indicacions del traçat no las trobarem fins arribar a la Font del Sot de Can Rossell (senyals verdes i blanques). Per arribar fins aquesta font tindrem que cercar el carrer Torreventosa, i el carrer Ramon Bofill, passant a tocar l'ermita de la Pietat i tot seguit la font, des d'on continuarem fins trobar el primer retol del recorregut.

 
Detall dels dos recorreguts que podem realitzar.
 
 
 La pista deixa de ser asfaltada i amb una suau pujada arribarem en pocs minuts a la Font de les Paitides, no serà d'estranyar trobar-hi gent omplint garrafes, ja que les aigües d'aquest brollador són conegudes per les seves qualitats curatives. Poc desprès de la font trobarem una cruïlla, aquí deixarem la pista ample i entrarem dins d'un espès i ombrívol bosc, on hi trobarem la Font del Noi Gran i a pocs metres la Font del Ferro. El sender ara puja fins trobar una pista asfaltada, que antigament era el camí que enllaçava Viladrau amb Sant Marçal, aquesta pista es fa passar a tocar el Mas Martí. Passat el mas, i sortim a un espai obert on tindrem una bona panoràmica del massis del Matagalls. Tot caminant planerament arribem a la masia de la Vila, la voltegem iniciant un curt descens fins trobar una cruïlla que seguim per la dreta, fins arribar a una esplanada on i trobem el nostre objectiu d'avui, el Castanyer de les Nou Branques. Des d'aquest punt iniciarem el retorn, per el qual tenim dues opcions; si seguim els rètols indicatius, retornarem a Viladrau en cosa de quinze minuts, si volem allarga una mica més l'itinerari, desfarem el camí que ja hem fet fins situar-nos en l'ultima cruïlla de camins, ara continuarem per la dreta de baixada fins creuar la riera Major, a l'alçada de la Font de la Teula, poc després trobem un altre cruïlla que seguim per la dreta fins arribar a la masia de l'Aremany i tot seguit a la font del mateix nom. Seguirem el camí principal, deixant alguns camins menys fressats a l'esquerra, fins trobar la masia del Noguer primer, i tot seguit  la de Rosquelles. Passada aquesta ultima ja albirem les cases i el campanar de Viladrau, abans pro de finalitzar el recorregut ens desviarem uns metres a l'esquerra per visitar l'ultima font del dia, la de l'Oreneta, tot seguint un estret corriol. Des de la font retornem al camí principal, que en pocs metres ens conduïra a la zona urbanitzada de Viladrau.Seguint els carrers un xic costeruts ens situarem de nou en el centre del poble, des d'on podrem arribar a l'aparcament i donar per finalitzat aquest recorregut.

 
Girem a l'esquerra, seguint els rètols i les senyals blanques i verdes.
 
 
La pista inicia una pujada suau per dins del bosc.
 
 
Font de les Paitides.
 
 
Deixem la pista principal.
 
 
Anem a trobar les fonts del Noi Gran i del Ferro.
 
 
Sortint del bosc albirem el Matagalls.
 
 
Masia de la Vila.
 
 
Façana de la Vila.
 
 
__________
 
 
Entrem en un bosc de castanyers, on alguns exemplars són de grans dimensions.
 
 
Castanyer de les Nou Branques.
 
 
El Castanyer de les Nous Branques entre els anys 1905-1910, quant encara conservava tot el brancam.
 
 
Masia de l'Aremany.
 
 
Uns arbres espectaculars a prop de la font de l'Oreneta.
 
 
Font de l'Oreneta, l'ultima del recorregut i a tocar Viladrau.