SANT MIQUEL DEL FAI-L'ULLAR.

 
 
Ens desplaçarem fins el  poble de Riells del Fai, municipi que forma part del terme de Bigues i Riells (Vallès Oriental), al sector nord-occidental de la comarca. Iniciarem el recorregut des de la Plaça de l'església de Sant Vicenç,  documentada al  971, reedificada l'any 1618 i ampliada durant el segle XVIII. Des de la plaça anirem amb direcció a la carretera, la travessarem i prendrem el Camí de Sant Miquel del Fai, el camí a peu més tradicional per accedir a l'antic monestir.
 
 


Mapa del recorregut.
 
 
 
A l'alçada d'un pal indicador, trobem un corriol que baixa a l'esquerra  a través d'un camp d'oliveres en direcció al mas de la Pineda, si es segueix la pista ampla per la que venim aniríem directament a la Madella, aquesta pista la farem servir de tornada.
 

 
 
Passem a tocar  La Pineda,  una de les masies històriques del poble de Riells del Fai. Per sota la casa i a tocar el riu Tenes, i trobarem l'acollidor espai de la font de la Pineda, amb un gran plataner al seu centre.
 



Ben aviat arribarem a  La Madella,  la masia més septentrional de la Vall de Sant Miquel. Poc després deixem la pista, per continuar per un corriol a la dreta que puja a Sant Miquel del Fai.
 

 
 
Ara el corriol que seguim va guanyant alçada vers la vall, les vistes sobre l'engorjat i el monestir de Sant Miquel del Fai  són excel·lents. Deixarem un cruïlla a la dreta, que mena a les Costes d'en Batlles, i que farem servir a la tornada.
Entrem a la zona coneguda con les Costes de Sant Miquel. Les Costes de Sant Miquel són la part baixa de la cinglera de Bertí. Continuem pujant i passem pel costat d'un roure centenari. L'últim tram de pujada molt més dret, es fa per unes escales adaptades al camí. En arribar a dalt, el camí s'eixampla i tomba a l'esquerra. Veiem un cartell informatiu del paratge del Fai, i un mur de pedra que fa de balconada sobre aquest racó. Des d'aquí, podem admirar el monestir i els salts del Tenes i del Rossinyol.

El priorat benedictí de Sant Miquel del Fai, forma part del terme municipal de Bigues i Riells, i es troba en un estret replà literalment penjat poc abans de la confluència del riu Tenes amb el Rossinyol, els quals es precipiten en uns salts espectaculars sobre la Vall de Sant Miquel. Sant Miquel del Fai, és un monestir erigit en el segle XV a partir d'una església anterior i representa un bell exemple del gòtic a Catalunya. El priorat de Sant Miquel del Fai, va ser un lloc de culte habitat per una comunitat de monjos benedictins des del segle X fins al segle XVI.

 


El Salt del Tenes, és un salt d'aigua del terme municipal de Bigues i Riells. En la part superior del salt, hi ha el lloc de trobada dels termes municipals de Bigues i Riells, Sant Feliu de Codines i Sant Quirze Safaja.  Aquets salt el forma el curs del riu Tenes, en el moment que l'aigua salta el Cingle del Fitó, que és la continuïtat cap a ponent dels Cingles de Bertí.
 


Pasem el Pas de la Foradada i el pont medieval del Rossinyol  els quals foren construïts l'any 1592, segons ordres dels ardiaques de Girona, per facilitar l'accés a Sant Miquel del Fai. Abans d'existir la Foradada,  l'accés al monestir es feia per un difícil pas amb graons conegut, des de l'any 1303, com les Escales de Sant Miquel.
 



Pont medieval del Rossinyol.

 


Després de creuar el pont enllaçarem amb el GR-5, seguint un camí estret que de primer puja fort, per situar-se per sobre del monestir, ara amb unes vistes molt més panoràmiques. El camí deixa de pujar, i més planerament va resseguint entre cingleres. Travessem a gual el torrent del Gat Menjat, i deixem a l'esquerra el camí costerut que mena a la masia de l'Onyo.
 

 
 
El sender de gran recorregut ens situa a la part alta de les costes d'en Batlles, a la tornada las resseguirem a menys alçada. Les Costes d'en Batlles, són les costes dels Cingles de Bertí a la vall del Torrent de Llòbrega. Correspon a la part baixa de la cinglera, reben aquest nom pel fet que pertanyien a la masia de Can Batlles. Acabem de sortir de la gorja que forma el Tenes, ara tindrem una àmplia panoràmica del Vallès, amb Riells als peus de la cinglera, i a l'esquerra el Turó de les Onze Hores, una estona després començarem a veure enfront nostre la masia de l'Ullar.
 



En vistes de l'Ullar, deixem a la dreta el corriol que farem servir per anar a buscar el Grau de l'Ullar. Quan arribem a les feixes de la masia deixem el GR-5, i seguim a l'esquerra, per un corriol que s'enfila cap a la casa.
 



L'Ullar és una masia del poble rural de Bertí, del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Està situada al capdamunt dels Cingles de Bertí, fet que la fa visible des de molta distància. És un punt de referència paisatgística, dins l'entorn dels Cingles de Bertí.
 

 
 
El mas de l’Ullar, data del segle XVII, i actualment esta deshabitat.
 

 
 
Des de la casa de l'Ullar tindrem que desfer el camí, i retrobar el GR fins enllaçar amb el trencall que baixa pel Grau de l'Ullar; diverses giragonses ens faran perdre alçada molt ràpidament fins passar entre mig d'altives parets, per anar a buscar la part baixa de les Costes d'en Batlles.
 

 
 
Costes d'en Batlles i Turó de l'Ullar.
 

 
 
Les vistes sobre el Paller del Boll, i el Turó de les Onze Hores son cada vegada més properes. Aquest últim, també conegut amb el nom del Castell d'en Bes, és una punta dels Cingles de Bertí. Se li deu aquest nom, a que la gent del camp es regia pel sol per conèixer quina hora era. A Riells, quan el sol tocava aquest turó, significava que eren les 11 del matí.
 



El camí planeja per sota les cingleres amb tendència anar perden alçada, per sota tornarem a veure les cases de la Madella i la Pineda.
 

 
 
Ben aviat enllaçarem amb el camí que hem fet de pujada fins retrobar el mas de la Madella, on seguirem per la pista ample que ens portara directament al poble de Riells. Excursió realitzada amb; Pili Losada, Chari Garcia, Anna Olmedo i Xavier Matas.