CANAL DE L'ARTIGA ALTA-MONTSERRAT (Nova variant).

 
La canal de l'Artiga Alta esta situada a l'esquerra del serrat de les Artigues, a la dreta del qual hi ha l'altre Artiga, la Baixa, avui dia més coneguda per la canal del Dames, ja que en el seu interior hi ha instal·lada dita via ferrada.
La canal de l'Artiga Alta té una bona combinació, amb la ferrada de les Dames. En cas de fer la ferrada de pujada podem enllaçar amb pocs minuts amb aquesta canal, per on podrem rapelar sense complicacions, o també podrem fer-ho al reves, ja que la ferrada també esta equipada per rapelar. L'aproximació a la canal es fa per un torrent ampla, fins arribar als peus del serrat de les Artigues, el torrent es divideix en les dues canals que forment l'Artiga Alta i la Baixa.
Antigament el traçat passava a tocar les parets de la Palleta, on hi han diverses vies d'escalada (Grito primal, Tomaquets d'amagatotis, i d'altres), el sender equipat era estret, i si hi havien escaladors a la zona era una mica complicat passar sense molestar,  fins i tot perillós per la possibilitat de que caigues alguna pedra. A dia d'avui en Joaquin Olmo (http://www.jombigwall.com/), ha equipat un tram  d'uns 10 metres, vertical i estret que passa per dins de la canal, a l'estil d'una via ferrada (esglaons, cable de vida i anella per rapelar), uns metres després hi ha posat una corda nuada que supera un ressalt més tombat d'uns sis metres, a partir d'aquí s'enllaça amb l'equipament ja existent i que esta en bon estat. Aixi ara es pot fer tot el traçat  de l'Artiga Alta sempre per dins del torrent, sense tindre que sortir en cap lloc.
 
 
Les fotografies, estan fetes en sentit descendent. Primer tram d'uns sis metres, equipat amb una corda nuada.
 
 
A continuació, un canaló estret i planer ens acostara al tram vertical.
 
 
Tram vertical d'uns 10 metres, equipat amb esglaons petits i cable de vida, també té instal·lació de ràpel.
 
 
*********
 
 
*********
 
 
Després del tram ferrat, es continua desgrimpant alguns ressalts fins el final del torrent.