FERRADA D'ULLDECONA.

 

Aquesta nova via ferrada fou construïda durant l'hivern del 2011-2012, i tot seguit inaugurada el mes de maig del 2012, pel Centre Excursionista d'Ulldecona.
(http://www.centreexcursionistaulldecona.org/).
La via ferrada d'Ulldecona, es un traçat força exigent (dificultat mitjana-alta), que ascendeix directament al cim de la Torreta del Montsià (765 metres), tot creuant els cingles i faixes del barranc del Pare Pascual. El traçat comte amb 10 trams equipats, enllaçats per trams curts que es tenen que realitzar a peu. Alguns petits desploms, passos força aeris, un pont de 25 metres (evitable), un parell de ràpels, i les grans vistes que ens ofereix el cim de la Torreta, son raons suficients per visitar aquests indrets.

 

Aproximació amb cotxe; des de la població d'Ulldecona, tindrem que prendre la carretera T-331, amb direcció a Tortosa, ben aviat la deixarem per girar a la dreta seguint les indicacions de la Bassa de Montsià. Tindrem que creuar un pont per sobre la via del tren, fins una rotonda on li donem la volta a la bassa, continuem per  la pista enquitranada que creua una sequia. Un altre pont ens fa creuar l'autopista,  seguim la pista principal fins una bifurcació, on trobarem dues pistes de terra i un rètol que ens indica el Mas Mulet. Continuem per l'esquerra, fins una cruïlla amb un pal informatiu del “Camí de la Torreta”, on seguim recte. Pel mig d'amplis camps arribem a una bifurcació, amb un gran panell explicatiu, seguim per la dreta i ben aviat estarem a l'aparcament  l'Àrea Interpretativa del Barranc d'en Comú, amb taules, bancs i cartells explicatius de la zona.

 

Aproximació a peu; Seguirem per la pista que pujàvem amb el cotxe, fins a prop d'una casa on trobarem un corriol marcat amb fites. Aquest caminet un xic monòton va guanyant alçada fins arribar a la Bassa de la Campa, per començar a entrar dins del que es el Barranc del Pare Pascual, tot seguit arribarem a la cova del Pare Pascual, una gran balma amb una columna central. A l'esquerra de la cova, s'inicia el primer tram de la ferrada. Del cotxe a l'inici i, tenim una caminada de 30 a 40 minuts.

 

Recorregut; La via es pot realitzar en unes 3 hores. El recorregut comte amb 10 trams equipats, separats uns dels altres per corriols que tindrem que fer a peu. Els trams per ordre de pas son;
1-Cova del Pare Pascual (25 metres), petits desploms, curta travessa aèria.
2-Cova de la Tosca (10 metres), tram desplomat, sortida per una cadena. Posibilitat de sortir de la ferrada.
3-L'Escaleta (30 metres), vertical.
4-Cingle dels Falcons (45 metres),2 trams verticals, 2 travesses horitzontals i aèries, 2 ràpels de 13 i 14 metres, o un de 27.
5-Faixa de les Azines i Falagueres (40 metres) 2 trams, un de vertical.
6-Cingle del Vent (50 metres), vertical amb desplom a l'inici, curta travessa aèria.
7-Faixa de l'Albó de muntanya, inici amb el Pont Faldut (25 metres), opcional.
8-Faixa de les Cabres (20 metres), 2 trams verticals.
9-Cingle d'Ulldecona (30 metres), 2 trams verticals, el segon desplomat, escala d'alumini.
10-Refugi de la Torreta (8 metres), ressalt final.

 
Primer tram "Cova del Pare Pascual", vist des de sota.
 
 
Primer tram "Cova del Pare Pascual", vist des de dalt.
 
 
Segon tram "Cova de la Tosca".
 
 
Tercer tram "L'Escaleta".
 
 
Quart tram "Cingle dels Falcons".
 
 
Rètol casolà.
 
 
Inici del "Cingle dels Falcons".
 
 
 "Cingle dels Falcons".
 
 
 "Cingle dels Falcons".
 
 
Travessa aèria en el "Cingle dels Falcons", per anar a buscar el primer ràpel.
 
 
Travessa aèria en el "Cingle dels Falcons", per anar a buscar el primer ràpel.
 
 
Reunió i ràpel de 27 metres, en el "Cingle dels Falcons".
 
 
Cinquè tram, "Faixa de les Azines i Falagueres".
 
 
Sisè tram "Cingle del Vent".
 
 
 Sete tram, "Faixa de l'Albó de muntanya", inici amb el Pont Faldut.
 
 
Pont de 25 metres, evitable per un camí proper.
 
 
Novè tram, "Cingle d'Ulldecona", amb un escala d'alumini per poder superar un desplom molt exigent.
 
 
Final de la ferrada, amb vistes al Delta de l'Ebre i la Mediterrània.
 
 
Cim de la Torreta del Montsià (765 metres).
 
 
Retorn; Des del cim seguirem el sender marcat amb senyals verdes i direcció sud-est, en cinc minuts arribarem a una cruïlla de camins, situada en un ampli coll. Seguim per la dreta fins a una segona cruïlla, cinc minuts més. Pal indicador del Pare Pascual. Deixem el camí principal i seguim per la dreta, per tornar a entrar dins del barranc on hi ha la ferrada. El sender ens fa passar entre el segon i tercer tram.Seguim el camí, fins una nova bifurcació amb un pal indicador.Continuem per l'esquerra, passant vora una casa enrunada, i tot seguit retornem aprop de la cova (inici de la via), ara solament caldrà seguir el traçat que hem fet d'aproximació, fins l'aparcament.
 
Via ferrada realitzada el mes d'octubre del 2012 amb; Ninfa Nereida, Maria Josep Alonso, Laura Arévalo, Cris Parejo, Daegnir Glaurunga, Santi Zapata, Jordi Obiols, Xavier Matas i Albert Roca.