FERRADA DEL SALTANT DE L'AIGUA.

 
El dia 2 de setembre del 2012, fou inaugurada aquesta nova via ferrada en la comarca de l'Alt Camp (Tarragona), dins del municipi de Figuerola del Camp.
El poble de Figuerola del Camp (330 habitants), resta situat als faldars de la serra de Miramar i comte amb unes magnifiques vistes sobre gran part del territori de les comarques de  l'Alt i Baix Camp, aixi com tel Tarragonès.
L'ajuntament del poble es el promotor d'aquesta nova via ferrada, i ens diu que vetllarà pel bon estat de la instal·lació, però no es fa responsable de possibles danys que puguin patir els usuaris. A la vegada també comenta que si observeu algun desperfecte, comuniqueu-ho a l'ajuntament de Figuerola del Camp. Telf: 977630175.
 
 
Aproximació amb cotxe; Entrarem a Figuerola del Camp venint del poble veí del Pla de Santa Maria, prendrem com a punt de referencia l'església parroquial de Sant Jaume, visible des del mateix moment que entrem a la població. Per sota l'església i trobarem un ampli aparcament, i l'inici de la pista que ens apropara a la via. Hi ha la possibilitat d'arribar amb el cotxe més aprop de la ferrada, però tenint en comte que és una recorregut molt curta, val la pena fer aquest tros de camí tot passejant.
 
 
Aproximació a peu; Per sota mateix de l'església, i trobem una pista ample amb un rètol que indica Prenafeta-Poblet (Ruta del Cister-GR-175). Aquesta pista va prenen alçada molt suaument, passant a tocar unes edificacions. En el moment que el camí fa un gran gir a la dreta, trobem el rètol que ens indica que tenim que deixar la pista principal, per accedir a l'inici de la ferrada. El corriol força net, ens apropa al peu d'una petita cinglera on i trobem els rètols indicatius de la ferrada del Saltant de l'Aigua. (Total uns 25 minuts de camí).
 
 
La via; L'equipament de la via es ferm, i esta en perfecte estat. L'inici del recorregut es força horitzontal, equipat amb cable de vida i cadenes, tot seguit supera uns metres més verticals per tornar a l'horitzontalitat, ara en direcció inversa per un tram que ens retorna molt a prop de l'inici. Tornem a pujar per el pas més vertical de la via, un mur d'uns deu metres ens apropa al pas horitzontal que hem fet fa escassos minuts. Acabem de superar el cingle per una escala de fusta, i una especie de trampolí també de fusta, el qual serveix per veure el recorregut que hem fet, des d'una perspectiva més aèria. Des d'aquí caminem uns metres fins la part final, un ressalt, amb un petit desplom. (Total uns 20 minuts de via ferrada).
 
 
Retorn; Al final de la ferrada, solament tindrem que caminar uns metres per retrobar la pista ampla per la que hem pujat, la seguirem per la dreta i en mitja hora tornarem a esta a l'aparcament.
 
 
Deixem la pista principal, un sender ens apropa a la via.
 
 
Resum; La via ferrada del Saltant de l'Aigua, té un recorregut fàcil per iniciar-se en el món de les ferrades, segurament és un dels equipaments d'aquest estil més curts de Catalunya, amb l'inconvenient que si el desplaçament que tenim que fer per arribar fins aquí es llarg, tindrem unes despeses (gasolina, peatges), que no justifiquen el viatge, per una via de tant poc recorregut. Per omplir el dia es pot combinar la ferrada, amb l'ascensió al Tossal Gros (un dels 100 Cims). De totes maneres es té que felicitar a l'ajuntament de Figuerola del Camp, per la iniciativa i encoratjar-los a que puguin ampliar el recorregut, ja que les possibilitats de poder fer un traçat més llarg son reals, solament tindrem que mira l'entorn i veurem les nombroses cingleres que hi ha en aquesta zona.
 
 
Flanqueig horitzontal.
 
 
Curt tram vertical, que ens porta a una faixa horitzontal.
 
 
L'equipament es molt bo, solament crea una mica de dubtes l'escala de fusta que segurament amb el temps patira les inclemències del temps.
 
 
Bones vistes de l'Alt Camp.
 
 
Passem pel costat de l'escala i tornem a baixar per tornar a pujar.
 
 
Inici del tram més vertical.
 
 
Tram vertical, però fàcil.
 
 
A la sortida enllacem amb el tram de l'escala.
 
 
Escala de fusta.
 
 
Trampolí penjat.
 
 
Últim tram de la via, amb un petit desplom.
 
 
El desplom, fàcil.
 
 
Final de la ferrada. Realitzada el 9 de febrer del 2013, amb els companys; Anna Olmedo, Marian Espert, Ninfa Nereida, Mike Amunt, Santi Zapata i Xavier Matas.