PUIG DE LA FORÇA (TAVERTET)

Tavertet és un municipi situat al nord est de la comarca d'Osona i al sur de la sub-comarca del Collsacabra, dins del paratge de les Guilleríes. Un dels principals atractius d'aquest poble, és el seu enclavament, situat per sobre d'un estret alti-pla i envoltat de altius penya-segats, amb unes grans panoràmiques dels embasaments de Sau i Susqueda. El nucli de Tavertet a estat declarat com a "be d'interes cultural", per la Generalitat de Catalunya, comte amb una quarantena de cases, construïdes entre els segle XVII i XIX, quasi totes de pedra i d'estil rural, característic de a Catalunya Central.
Per arribar a Tavertet ens tindrem que situar a l'entrada de la ciutat de Vic, on prendrem direcció a Santa Maria de Corcó i Olot. Una vegada arribats a Sta. Maria de Corcó, veurem el desviament a Tavertet (BV-5207). Podem aparcar el cotxe en un ampli aparcament que trobarem a l'entrada.
El Puig de la Força o Roca de Sau (741 m), és un altiu i espectacular penyal que fa de mirador natural sobre l'embasament de Sau i la raconada de Balà. El recorregut relativament suau ens portara fins el cim del Puig de la Força, vorejant altives cingleres i superant un parell de trams equipats fàcils, a més d'alguns passos aeris que no tenen que comportar gaires dificultats als caminants.
El recorregut s'inicia tot creuant el poble, i seguint el carrer principal fins les afores, on enllaçarem amb una pista ample que ressegueix el Pla del Castell.
Aquesta amplia esplanada ja ens mostra unes excel·lents panoràmiques, tant a la dreta com a l'esquerra. Aixi si abandonem per uns moments la pista principal podrem arribar al Cingle de la Miradora (dreta), on podrem veure el gran sot que forma la riera de Balà i el Salt de Tirabous, esplendorós en èpoques plujoses.
--------
Davant mateix d'una masia i el petit promontori que forma el cim del Castell trobarem una cruilla de pistes, seguirem per l'esquerra i aprofitarem la de la dreta per fer-ne la tornada. En pocs minuts estarem situats al final del pla i a tocar les cingleres que s'aboquent sobre el pantà.
Per l'esquerra resseguirem el Cingle Moltorer, on podrem contemplar el riu Ter, en el punt on les aigües s'embasant i formen el pantà de Sau, inaugurat a l'any 1962 tot engolint el poble de Sant Romà, les restes del qual, especialment el campanar de l'església romànica, són visibles quan el nivell de l'aigua embassada és baix.
Continuant per la pista ampla arribarem a un mirador, poc després tindrem que cercar uns rètols que indiquen el camí a seguir per arribar al Puig de la Força.
La baixada es dreta per unes escales que ens porten a una estreta cornisa i a la Balma del Castell
Ara ja més planerament seguirem fins un collet que separa el Puig de la Força del Pla del Castell.
Des del coll accedirem directament al cim, passant vora les restes del Castell Cornil arrapades a l'espadat i ara camuflades per la vegetació. El castell ja està perfectament documentat els anys 917 i 952. Era la residència dels senyors de Tavertet fins que per superar la dificultat que representava viure en un lloc tan aïllat i de difícil accés es varen traslladar a la masia anomenada del Castell, mes a prop de Tavertet. Es de suposar que els terratrèmols del segle XV el varen afectar i ja no es va reconstruir. Altres llegendes diuen que el bandoler Joan de Serrallonga, va amagar alguns dels seus ostatges en aquesta fortificació.
--------
Puig de la Força, des del Pla del Castell.
Des del cim del Puig de la Força tindrem unes bones vistes de la riera de Balà i el pantà de Sau, la baixada la farem pel mateix lloc però amb una variant.
Riera de Balà.
Una vegada situats en las ruïnes de castell, podem seguir per l'esquerra un viarany estret i força aèria que dona la volta completa al Puig de la Força, fins tornar arribar al coll, per sota les ruïnes del castell. En els passos més compromesos i trobarem unes cadenes que ens serviran per passar amb més seguretat.
Per retornar al Pla del Castell o farem per un lloc diferent, des del coll anirem a buscar directament la Canal dels Dentets, un estret pas dividit en dos curts tams i equipat amb unes corretjas en no gaire bon estat, per sort el pas no es gaire complicat. La sortida de la canal enllaça amb un camí no gaire clar que ens retornara a la pista ampla del Pla del Castell, ara la seguirem per l'esquerra fins retrobar el camí que em fet a l'anada i acabant de fer una volta circular.