TURÓ DEL MARQUÉS (PAS FERRAT), CASTELLBELL I EL VILAR.

El Turó del Marqués, s'alça a 340 metres sobre el nivell de mar, per damunt de la colònia Burés (Castellbell i el Vilar-Bages Sud), destacant per la seva geomorfologia i formositat, amb una forma piramidal molt característica. Al cim i fou instal·lada una gran senyera que es pot divisar des de molts punts d'aquesta zona del Bages sud. A l'any 2011, es va realitzar la primera prova de la Transenyera, una cursa competitiva i a la vegada popular que assolia el cim de la forma més directa. L'Associació de Fills i Amics del Burés, també a realitzat diverses caminades populars per aquesta zona.

El Turó del Marqués es una zona boscosa, on predomina el pi blanc, amb la típica vegetació mediterrània. Una de les parts més característiques d'aquest turó, és una amplia cinglera que envolta la major part de la cara sud, la que resta ubicada sobre mateix del riu Llobregat i que es fàcil de veure des de molts punts de la zona. Aprofitant aquesta cinglera, a dia d'avui a estat equipat un "pas ferrat", que supera el cingle en el seu punt de màxima alçada. L'equipament és l'habitual que es fa servir en les vies ferrades, però es té que tenir em comte que no es tracte d'un itinerari llarg, tot i que hi ha un projecte de poguer amplia el recorregut.

L'accés al pas ferrat, és de difícil orientació ja que els senders no estant senyalitzats. Prenent com a punt de sortida la Plaça Lluís Companys (el Burés), situada entre els dos ponts, un dels quals fa d'entrada al nucli de Castellbell i el Vilar, tindrem que creuar el Llobregat pel Pont Vell, passar per sota la línia de tren, hi anar a passar per sota l'ultim arc del gran pont de la C-55. A partir d'aquí, s'inicia un sender que puja directa al cim del Turó del Marqués; seguint aquest corriol arribarem a la cinglera, que resta ubicada a mitja pujada abans de fer el cim (20 minuts). Per arribar al pas ferrat, podem seguir per l'esquerra la part baixa del cingle fins arribar a l'inici (10 minuts). Una vegada superat el cingle pel pas ferrat, podem seguir per la dreta un sender que ens portara a unes escales de ferro, per poguer baixar de la cinglera (3 metres), i retrobar el camí que hem fet de pujada.

El Pas Ferrat del Turó del Marqués, és un traçat vertical que supera el cingle (20 metres), amb una sortida força desplomada d'uns 8 metres (molt difícil), per continuar per una placa dreta, però menys complicada fins situar-nos a la part més alta del rocam, des d'on tindrem unes bones vistes de Montserrat i del poble de Castellbell i el Vilar.

NOTA; PER GAUDIR D'AQUESTES INSTAL·LACIONS DE FORMA ADEQUADA, ES OBLIGATORI FER SERVIR EL MATERIAL HABITUAL DE VIES FERRADES, CASC, ARNES, DISSIPADOR I ALGUNA BAGA CURTA, PER POGUER DESCANSAR, EN CAS DE QUE FOS NECESSARI.