COMABONA (2.553 metres).


(Coll de les Bassotes, 1.873 m). El Comabona és el cim més oriental de la serra del Cadí, i una de les millors talaies de la Cerdanya, i de la cara nord del Pedraforca. Aquest massís presenta una cara nord molt característica pels seus espadats, a diferència de la seva cara sud molt suau i més àrida. L'excursió que proposem és una ruta circular, on el cim del Comabona ens situa a la meitat del recorregut. Aquesta ascensió és de dificultat baixa a moderada, ja que la majoria del traçat transcorre per terreny de bon fer, sense dificultats remarcables. La distancia a recórrer està en una mica més de 14 quilòmetres, amb un desnivell que s'apropa als mil metres, i que podrem realizar sense preses en unes 4,30 hores; tenint en compte que la meitat del desnivell el trobarem de sortida durant els primers 4 km, la resta de recorregut es presenta més suau. Acces al punt de sortida amb cotxe: (Coll de les Bassotes, 1.873 m). Tot i que el punt de sortida és accessible amb un turisme normal (sempre que no hi hagi neu o gel), si disposem d'un tot terreny, li farem un bon favor al cotxe. Per arribar al coll, o podem fer des de Bagà i prendre la carretera que du a Gisclareny (fins aquí 9 km, de carretera estreta). Després d'aquest petit poblet de muntanya, continuarem per carretera asfaltada durant uns 3,2 km fins al coll de la Bena, on s'acaba l'asfalt. Deixem una pista de baixada a la dreta, i seguim per l'esquerra fins al coll de la Bauma, ara deixem a l'esquerra la pista que baixa al Santuari del Gresolet, i seguim per la dreta de pujada; fins al coll de les Bassotes ens queden uns 8 km de pista pedregosa, després de passar la Font de la Creu Cerdana, i el coll de Torn. En total, haurem de fer una mica més de 20 km, des de Bagà. També tenim la possibilitat de fer l'aproximació des de Saldes, passant pel Mirador del Gresolet i el Collell. La pista és més pedregosa, i haurem de tenir en compte que té el pas restringit de vehicles en època hivernal per neu i/o gel (consultar al Parc Natural).


La ruta s'inicia al Coll de les Bassotes des de la pista forestal, que coincideix amb el PR-C 124 de Saldes a Olià, part del GR 107 ( Camí dels Bons Homes) i del GR 150 (sender de gran recorregut de circumval·lació del Parc Natural) de Gisclareny al Collell. Iniciem l'excursió abandonant la pista principal, prenem el trencall ascendent de la dreta. Anirem seguint les marques blanques i grogues del PR C-124, i punts de color taronja del traçat dels Cavalls del Vent. 


El camí que és una pista abandonada, va pujant de manera continuada fent algunes marrades fins arribar al Prat Llong, on s'acaba la pista i les marques se separen del camí ample que fins ara hem seguit.
Cara Nord del Pedraforca.El sender a seguir continua flanquejant en sentit ascendent, i la vegetació és cada cop més escassa, al fons tenim una primera visió del Comabona.Serra Pedregosa.
Serra dels Cortils.
El camí s'enfila directament cap a la serra Pedregosa, i tot seguit arribem als altiplans de la part alta del Cadí, en el lloc conegut com a Clot Palomar.Clot Palomar i el Pedraforca.


Deixem un sender que es dirigeix vers al Pas dels Gosolans, per on i passarem de baixada. Nosaltres anirem a cercar la part alta de la carena, fins assolir el Puig de Font Tordera (2.526 metres).
Collet de Comabona.
A partir d'aquí, seguim per l'ample llom carener fins a passar el Collet de Comabona. Ara solament ens queda pujar uns metres de rampes herbades molt suaus, i arribem a l'ample cim del Comabona (2.554 metres).Comabona (2.554 metres).


-----------Retornem pel camí que hem fet de pujada pel collet de Comabona, i ens tornem a apropar al cim del Puig de Font Tordera, on comencem a baixar passant vora la Font Tordera, i continuem fins arribar al Pas dels Gosolans (2.430m), punt de confluència amb el GR 150.1 que per la dreta ve de Coll de Pendís, i per l'esquerra continua en direcció Josa de Cadí. Si es volgués arribar fins al refugi de Prat d'Aguiló, es continuaria pel mateix PR-C 124 coincidint amb les marques de Cavalls del Vent.Pas dels Gosolans (2.430m).


Ara pujarem suaument pel fil de la carena de la serra dels Cortils, amb espadats verticals a la nostra dreta, i suaus pendents herbades a l'esquerra.----------Serra dels Cortils.
Sense cap mena de problemes podem pujar fins al cim del Cabirol, un turo secundari, amb bones vistes de la part ceretana.----------


----------Serra del Cadí.
Ara haurem d'anar perdent alçada tot entrant en la Coma dels Cortils, que separa les carenes dels Cortils i la de la serra Pedregosa.
Al fons de la vall trobem la cabana del Cortal dels Cortils un habitacle de pastors amb molt poca capacitat, ben conservada i amb una llar de foc, que en cas de necessitat es pot fer servir d'aixopluc provisional.Cortal dels Cortils.Uns metres més avall de la cabana, hi ha la font dels Cortils.
Ara el camí torna a prendre alçada per remuntar de nou la serra Pedregosa, a través del Pas dels Cortils.Coma dels Cortils.


----------Pujant a trobar el Pas dels Cortils.Pas dels Cortils.


Una vegada dalt, retrobem el camí que hem fet de sortida, i que solament caldrà desfer fins a retornar al cotxe.