LES GÚBIES DEL PARRISAL (BESEIT).


Les Gúbies del Parrisal, és una de les excursions més clàssiques dels Ports de Tortosa i Beseit. Una senzilla caminada que transcorre paral·lela al riu Matarranya fins arribar a la zona dels Estrets. En les zones més complexes, on la fondària del riu ens impediria el pas, s'han equipat diverses passeres per tal de fer el recorregut més transitable.
Nosaltres vàrem donar la volta a la zona dels Estrets, tot i que es poden creuar si decidim mullar-nos una mica, o prendre una segona opció que evita la zona engorjada remuntant el camí fins al Pas del Romeret, un tram vertical equipat amb esglaons i cadenes.
En total si sortim de l'última zona d'aparcament, podem fer una camí d'anada i tornada d'uns 8,5 quilometres, i tan sols uns 150 metres de desnivell, que podrem fer molt tranquil·lament en unes 3 hores. Si volem allargar el recorregut, trobem una ruta circular que en arribar als Estrets, remunta pel Pas del Romeret fins a les Moletes d'Arany, aquest recorregut comte amb una distància de 18 quilòmetres i una mica més de 700 metres de desnivell.


Beseit és un municipi de la província de Terol, comunitat d'Aragó, a la comarca del Matarranya.
Està situat al peu dels Ports de Beseit, amb una població de 631 habitants. Pel seu terme municipal discorren els trams alts de rius com el Matarranya, el Ulldemó o el Algars; al costat de boscos, conglomerats i serres, conformen paisatges muntanyencs de gran bellesa i espectacularitat que alberguen un dels ecosistemes més variats i millor conservats d'Europa.


Per arribar a les Gúbies del Parrisal amb cotxe prendrem la sortida des del poble de Beseit, on prenem una pista força estreta que ens porta a la zona de pícnic del Pla de la Mina (a uns 6 km del poble) aquí una cadena tanca el camí, i trobem un ampli pàrquing de pagament a l'esquerra. A partir d'aquí seguim a peu.


El riu Matarranya neix en el terme municipal de Beseit (Terol), en la confluència de dos barrancs; travessa les poblacions de Beseit, Valderrobres i Mazaleón a Terol, i també passa molt proper a Torre del Compte o La Fresneda. Entra a la província de Saragossa per Maella i discorre per les poblacions de Fabara, Nonaspe i Fayón, abans de desembocar en el riu Ebre. És un riu típic mediterrani, amb un cabal bastant irregular i escàs, amb grans crescudes a la primavera i tardor, i sequeres a l'estiu. A més d'això comte en tot el seu curs amb un ecosistema mediterrani molt bé conservat, tenint la notorietat de ser el riu mediterrani millor conservat del planeta.


Inici de les Gubies del Parrisal.


El recorregut que ens portarà als Estrets, servia en temps passats per treure la fusta de l'interior del Parrissal, en aquesta època funcionaven a Beseit dues serradores. El traçat salva els passos complicats del riu per mitjà de passarel·les, i en el seu tram final un sender pel seu marge esquerre ens aproparà fins a la part final de la nostre sortida.


Cova de la Dona, a tocar el camí de sortida.


----------


Inici del tram de passarel·les.


-----------


-----------


-----------


En algun punt haurem de superar blocs de roca, sense gaire dificultat.


----------


En els llocs de menys fondària, tindrem que d'espavilar-nos si no volem mullar-nos els peus.


------------


----------


----------


----------


----------


Comencem a veure imponents parets i curioses agulles per sobre nostre.


----------


----------


----------


----------


---------


A partir d'aquí, el recorregut continua per un sender paral·lel al riu fins arribar als Estrets.


----------


-----------


Els Estrets, si volem passar, ens haurem de mullar, l'aigua està molt freda un altre opció és el Pas del Romeret, un camí equipat amb forta pujada que ens portarà a la part oposada del congost. Nosaltres i com la majoria de gent, vàrem decidir desfer el camí fet fins aquí.


Rètol de la ruta Estels del sud, un traçat de gran recorregut que passa per alguns dels refugis més importants del Parc Natural dels Ports.


----------