BARRANC DE LA ROCA DEL CORB I BARRANC DE RUMBAU.


Molt a prop d'Oliana i trobem el poble de Peramola (Alt Urgell) i el massís de les Moles del Corb i Sant Honorat, aquestes cingleres d’altitud moderada, estan formades pel tipus de roca anomenada conglomerat, amb un relleu arrodonit de formes capricioses, i que a primera vista ens pot recordar la serralada montserratina. De les zones més altes del serrat davallen nombroses torrenteres, per canals estretes i verticals. Un d’aquests barrancs és el de la Roca del Corb, no gaire llarg però amb un pont de roca força interessant. Aquest barranc desguassa al torrent principal, anomenat de Rumbau captador natural de totes les petites torrenteres que formen la zona de les Moles del Corb i Sant Honorat. Una vegada finalitzat el barranc de la Roca del Corb, i situats dins del barranc de Rumbau la sortida més viable és continuar en sentit descendent fins a la part final, en un punt molt proper on haurem deixat el cotxe. Podem realitzar el descens amb un temps aproximat d‘unes 2,30 hores. És necessari i una corda de 30 metres, i un altre de recanvi. Aquests dos barrancs normalment porten un cabal d’aigua molt minse, per el qual no és necessari el neoprè.


Aproximació amb cotxe; Passada la localitat d’Oliana prendrem direcció a Peramola (desviació a l’esquerra), sense arribar al poble girem a la dreta fins apropar-nos a l’Hotel Can Boix, uns metres abans trobarem una esplanada a la dreta de la pista, on podrem deixar el cotxe.

Aproximació a peu; Des de l’aparcament anirem en direcció a l’Hotel de Can Boix, voltem per la dreta de les instal·lacions. Deixem a la dreta un sender que va a Sant Honorat, per aquí sortirem a la tornada. Anem pel camí de l’esquerra, en direcció al Corb. Per un antic camí empedrat, arribem al pas natural del Grau de Porta. Ara per trams més planers ens situem a la cruïlla de Quatre Camins, seguim per la dreta i deixem a l’esquerra l’avenc del Forat de Nerola o Forat del Corb. La pista gira i ben aviat veurem l’agulla de la Roca del Corb, més endavant passem a tocar la Balma del Corb. Davant nostre s’obre una bona perspectiva del cim de Sant Honorat, amb el barranc de Rumbau al fons. Haurem d'estar atens a l’hora de cercar l’inici del barranc, primer deixem a l’esquerra el sender que puja a l’ermita de Sant Salvador, pocs metres després deixem la pista i anem baixant per la dreta buscant la primera torrentera, on el visible pont de roca ens pot servir de referència. Aproximació a peu 1 hora.


Trobar la primera instal·lació que ens situarà ja dins del barranc no és fàcil, ja que queda una mica dissimulada entre les pedres. Un segon ràpel rampat ens porta fins davant mateix del pont de roca, aquí i trobem el ràpel més interessant amb uns 13 metres quasi tot volat, que ens situa dins d’una olla sota mateix del gran pont. A partir d’aquí trobem un canaló de 7 metres, amb un ràpel rampat d’uns 30 metres que podem fragmentar per la meitat, i que ens situa a la part final del barranc, després de passar un altre tram rampat d’uns 12 metres. Ja situats dins del barranc de Rumbau, passem per sota un gran bloc fins a un ràpel d'11 metres, on trobem un petit gorg. Seguim desgrimpant per curts ressalts fins a un caos de roques, on trobem el següent ràpel d’uns 11 metres, tot seguit un altre ràpel de 15 metres i continuem per ressalts fins arribar a la surgència de Font Viva, aquí es dóna per finalitzat el tram de ràpels del barranc de Rumbau. Ara solament caldrà seguir el sender que va resseguint el curs d’aigua fins a retrobar el camí que hem fet de sortida, molt a prop de l’Hotel de Can Boix.


-----------


Camí d'aproximació.


Inici del barranc de la Roca del Corb.


Primer ràpel.


-----------


Segona reunió.


Pont de roca.


Tercer ràpel volat.


----------


Pont de roca.


Ràpel sota mateix del pont de roca.


Ràpel rampat d’uns 30 metres que podem fragmentar per la meitat.


------------


Barranc de Rumbau, passem per sota un gran bloc.


-----------


-----------


-----------


Seguim desgrimpant per curts ressalts fins a un caos de roques.


-----------


-----------


----------


---------


Surgència de Font Viva.


Final del tram de ràpels del barranc de Rumbau.