VIA DEL NICOLAU (EL BERGUEDÀ).

 
 La via del Nicolau, és una agradable passejada que enllaça l’ermita de Sant Joan de l’Avellanet amb el poble de Guardiola de Berguedà, tot passant al final del recorregut per la població de Bagà. El recorregut transcorre pel bell mig de frondoses boscúries, amb túnels i passarel·les, que donen una mica d’aventura al traçat.

 
Aproximació amb cotxe: Des de la Catalunya central passarem per Manresa on prendrem la C-16, passant Berga i Guardiola de Berguedà, tot seguit entrarem i creuarem la població de Bagà, per anar a buscar la carretera que mena a la població de Gisclareny, a un parell de quilòmetres d’haver iniciat aquesta carretera trobem un túnel, i la desviació a l’ermita de Sant Joan de l’Avellanet, on podrem deixar el cotxe.

 
El Sr. Tomàs Nicolau i Prieto,  propietari de la serradora de Berga va promoure la construcció d’un ferrocarril  pel transport de fusta, entre les poblacions de Guardiola i Gisclareny. La construcció del traçat s’inicia el 20 d’abril de 1914, no sense dificultats, l’orografia i la duresa dels treballs humans, obligant a construir túnels i parets de pedra seca per consolidar el terreny. Després d’uns quants anys de funcionament es va abandonar, comportant una degradació constant del traçat. Durant la dècada dels anys 60 els serveis forestals van reobrir alguns trams, però no va ser fins a l’any 2009, quan es va restaurar i recuperar el camí, mitjançant unes obres molt complexes, moltes realitzades manualment en zones pràcticament inaccesibles.
 
 
---------
 
 
---------
 
 
Sant Joan de l'Avellanet.
 
 
Recorregut; Iniciarem l’excursió des de l’ermita de Sant Joan de l’Avellanet (zona de pícnic), aquí mateix i trobarem els primers rètols d’un recorregut molt ben detallat i gens perdedor. Un sender ens fa baixar uns esglaons, fins al traçat de l’antiga Via del Nicolau.
 
 
El recorregut és quasi planer, de primer en lleugera baixada que de mica en mica ens anirà apropant a la vila de Bagà, tot creuant diverses passarel·les i un túnel excavat a la roca.
 
 Passarel·la del Nicolau.
 
--------
 
 
--------
 
 
---------
 
 
---------
 
 
Vistes de Penyes Altes de Moixeró.
 
 
---------. 
 
Arribem a la pista asfaltada del Camí de la Vinya Vella, passem aquest lloc on i trobem una font molt freqüentada per la gent del poble. Passem un altre túnel, i deixem la pista per continuar pel traçat ferroviari ara ja fins a la població de Guardiola de Berguedà.
 
 
Vila de Bagà.
 
---------
 
 
Abans pro un camí a mà dreta ens condueix fins al monestir de Sant Llorenç pro de Bagà, de visita del tot recomanable.
 
---------
 
 
Des de la carretera seguirem els senyals del GR 4.2, creuant el Pont del Bastareny fins al barri de Terradelles, on seguirem l’antic camí ral que enllaçava Berga i Baga per la vall del Llobregat. Arribem a Bagà on podem fer un tom per la vila medieval, amb una oferta cultural molt amplia. Per retornar al recorregut haurem de tornar a creuar el riu Bastareny,  per enllaça amb el camí que hem fet de sortida, ara solament ens caldrà repetir en sentit invers els últims quilòmetres de recorregut.
 
 
Bonica i agradable passejada d’uns 11,5 km, amb poc desnivell, no arribarem als 300 metres totals, i amb un temps aproximat sense presses d’unes 3 hores.