TORRENT DEL LLORO-MONTSERRAT SUD.

 
Vista del torrent del Lloro, des de l'Oliverar de l'Alfons-Clot del Tambor, inici del recorregut.
 
El torrent del Lloro s'inicia a la part alta del serrat dels Frares, a tocar la característica agulla del Lloro, de la qual pren el topònim. Passada l'agulla del Dit, creua el camí  del Pas del Príncep, punt on s'inicia el tram de torrent equipat. Molt aprop del seu final se li uneix per l'esquerra el torrent del Clot del Trago, per acabar aportant les seves aigües al torrent de les Grutes-Clot del Tambor. El primer descens fou realitzat per en Víctor Tardio i Xavi Vidal, a finals de l'any 2006.

 
 
Aproximació amb cotxe; Des de la població del Bruc seguirem pel carrer de les Escoles,  fins sortir del poble  per una pista de terra en una zona urbanitzada. Seguirem els rètols que indiquen la masia de Can Salses, passada aquesta deixem a la dreta el camí que mena al mas del Castell, i continuem per una baixada dreta, passem una corba molt tancada i arribem a uns oliverars en una zona planera, on podrem deixar el cotxe.
 
 Aproximació a l'inici del descens; Pel mig de l'oliverar molt pedregós, ens dirigim vers la muntanya per comença a entrar dins de la llera del torrent del Porquer o Clot del Tambor. Deixem a la dreta, el Camí de la Cova del Cabrit-Clot del Boixar. El torrent es força selvàtic, però el sender esta fressat. El traçat es va encaixonant, entre les parets de la zona d'escalada del Castell. Després de superar un curt ressalt el camí surt del llit del torrent, i comença a prendre alçada deixant la torrentera a certa distancia. Passem a tocar la característica Roca del Tambor, a partir d'aquí el camí deixa la pujada insistent, fins arribar al Pla del Xebret. A la dreta podem observar la Cova de l'Arcada, al centre el torrent de les Grutes, i el torrent del Lloro i la zona d'escalada de la Desdentegada a l'esquerra. Deixem a la dreta el Camí de la Cova de l'Arcada i font del Xebret i seguim pel llit del torrent uns metres en direcció ascendent buscant una desviació a l'esquerra força evident. El corriol puja dret per una zona molt embrossada, on ja anirem trobant alguna corda que ens senyala que anem en bona direcció, en el punt on les parets ens barrant el pas i trobem el Pas Ferrat del torrent del Lloro.
 
 

Una vegada superat el Pas Ferrat  continuarem ascendint seguint un viarany no gaire clar, per una zona de matolls que assoleix el carener. El sender acaba trobant el camí que be del torrent de les Grutes. Seguirem per l'esquerra aquest camí, que en algun punt entra dins el torrent. Aquest traçat acaba enllaçant amb el camí del Pas del Príncep- Coll de Port, en aquest mateix punt solament ens caldrà entrar dins del llit del torrent per iniciar el descens. Per fer aquest torrent, ens caldrà una corda de 60 metres per fer l'últim ràpel, i una corda de 20 metres pels demés ressalts.

 
 
Torrent del Lloro; Els primers metres son oberts per anar-se encaixonant, fins trobar alguns ressalts fàcils i les primeres instal·lacions. La majoria dels primers ràpels son curts, entre 6 i 8 metres, algunes desgrimpades, cintes  en arbres i parabolts individuals amb anella, trams engorjats, caos de grans blocs, un parell de passos per dins de forats,  i força vegetació morta es el que anirem trobant en aquest entretingut i ombrívol descens, també trobarem varies escapatòries, fins i tot en algun punt passarem pel mateix camí de l'aproximació.
Ja arribant a la part final el torrent s'ajunta amb el torrent del Clot del Trago (dreta) i uns metres després trobem el ràpel més espectacular del descens (30 metres), un canaló encaixonat que acaba obrint-se vers el Clot del Tambor. Des de l'instal·lació del ràpel hi ha una escapatòria per l'esquerra (passamà), que enllaça amb la part final del Pas Ferrat. Una vegada realitzat aquest ultim ràpel, ens trobarem arran de les parets d'escalada esportiva de la  Desdentegada, per retornar al cotxe tindrem que intuir un camí per l'esquerra, que per un tram força embrossat de bardisses  ens portara al viarany que hem fet de pujada des del Clot del Tambor al Pas Ferrat, una vegada situats en aquest camí solament tindrem que desfer el recorregut a la inversa fins retrobar el cotxe.
 

 
Agulla del Lloro, a la part alta de la carena dels Frares. La podrem veure de lluny, en alguns punts de l'aproximació.
 
 
Després de superar el Pas Ferrat, ens situem en un carener on tenim a l'esquerra el torrent del Lloro, i a la dreta el torrent de les Grutes, continuarem pujant (esquerra) fins enllaçar amb el traçat que uneix el torrent de les Grutes, amb el Camí del Pas del Príncep.
 
 
Una vegada trobem el Camí del Pas del Príncep-Coll de Port, solament tindrem que entrar dins el llit del torrent per iniciar el descens.
 
 
Després de caminar uns metres per un tram obert, trobarem els primers ressalts, on els arbres més propers ens serviran d'instal·lació de ràpel.
 
 
La torrentera, es va encaixonant entre parets.
 
 
Continuem fent servir els arbres més ferms, per baixar amb seguretat.
 
 
En algun punt l'aigua ha anat erosionant el sòl, i les arrels dels arbres estan a la vista, posarem atenció en la possible caiguda de pedres.
 
 
Trams estrets, on algun arbre mort ens servira de passarel·la.
 
 
Els ràpels comencen a tenir certa alçada, però sense superar els 9 metres.
 
 
Uns blocs encastats han format un pas força curiós, que ens obliga a fer un ràpel per dins d'un forat.
 
 
Part inferior del forat.
 
 
Més ràpels per trams encaixonats.
 
 
En alguns punts trobem blocs de roca de grans dimensions, i terra descompost.
 
 
En la part final del descens observem l'unió del Clot del Trago (dreta), amb el torrent del Lloro.
 
 
Un altre pas per dins d'un forat. El podem evitar fent un ràpel per la dreta, per dins del forat no hi ha cap instal·lació de ràpel.
 
 
Últim ràpel del descens (30 metres), es pot sortir per l'esquerra (passamà) i enllaçar amb la part final del Pas Ferrat.
 
 
L'inici d'aquest ràpel de trenta metres, es força encaixonat.
 
 
Una vegada superats els primers deu metres, el torrent s'obre amb una bona i aèria  panoràmica sobre el torrent del Clot del Tambor.
 
 
Vista del ràpel de 30 metres des de la part inferior (la Desdentegada-escalada esportiva), a l'esquerra ens queda el Pas Ferrat i el sender que farem servir per retornar al cotxe.