Descripció de la ruta; excursió pels voltants del poble de Sant Mateu de Bages, amb la intenció de pujar al petit promontori del Putxó, situat no gaire lluny de l'església del poble. En total, caminaren una mica més de 7 quilòmetres, sense arribar als 150 metres de desnivell. Els llocs més interessants del recorregut els trobem en l'església parroquial, on també podem veure unes tombes visigòtiques. Al llarg de la primera part del recorregut, si el dia és clar, tindrem unes bones panoràmiques de la muntanya de Montserrat i del Pre-Pirineu. En la part final podrem pujar a dalt d'un turó que s'eleva uns dotze metres sobre el seu entorn, on hi ha les restes de l'antic Castell de Sant Mateu, a tocar aquest lloc hi trobarem l'església romànica de Sant Miquel de les Planes.
Punt de sortida; des del mateix poble de Sant Mateu de Bages.
Sant Mateu de Bages és un poble cap del municipi del mateix nom, situat al nord-oest de la comarca del Bages. L'any 1840, l'agrupació de diversos nuclis donà lloc al municipi, el més gran de la província de Barcelona, format per cinc pobles, Castelltallat, Coaner, Salo, Sant Mateu i Valls de Torroella. El territori és predominantment muntanyós, afaiçonat per diversos planells, estreps i petites valls i drenat per les rieres de Salo, de Coaner i de Fonollosa, afluents totes elles del riu Cardener. Està travessat pel centre per la Serra de Castelltallat, zona inclosa en el Pla d'Espais d'Interès Natural i en la Xarxa Natura 2000. El lloc de Sant Mateu, està documentat des del segle X.
Tombes antropomòrfiques de Sant Mateu.
Aquesta necròpolis medieval està situada al costat mateix de l'església a l'interior d'un cobert, utilitzat actualment com un petit museu d'eines pròpies del camp. Són lloses excavades a la roca als baixos de la Rectoria, que foren localitzades en rebaixar el paviment l'any 1965. Es tracta de la millor mostra de necròpolis de tombes antropomorfes, excavada a la roca que hi ha al Bages.
Cal esmentar la presència en el jardí del costat de l'església, de dues tombes del tipus cista traslladades a l'any 1992 des del jaciment pròxim del Collet del Cargol, d'època visigòtica. Són tombes de llosa, que els arqueòlegs han datat entre els segles VI, VII i VIII, gràcies a una sivella que es va trobar dins.
Sant Mateu és una església romànica, que en gran part es va reconstruir i ampliar a principis del segle XIX, per ser massa petita i estar en molt mal estat. El campanar de la torre preromànic té una alçada de 15,80 metres, i és originari de l'any 983, conservant totes les seves parts, menys la coberta.
===============
Sortim de poble en direcció al cementiri municipal, al fons el mas de Les Alzines i el turó del Putxó.
===============
===============
Vistes al poble de Sant Mateu de Bages.
El Putxó (601 metres).
===============
Baixem del Putxó, i seguim pels Plans del Mestre.
Pel camí, trobem diferents barraques de pedra seca.
===============
===============
===============
===============
Turó del Castell, i el mas de les Planes.
El Castell de Sant Mateu o de les Planes, és un edifici medieval en estat de ruïna, situat al costat de la carretera BV-3003, al cim d'un turó vora la masia de les Planes, i l'antic camí d'accés al nucli de Sant Mateu de Bages. El Castell és documentat des del 983, amb un domini eminent dels comtes de Barcelona.
===============
===============
Sant Miquel de les Planes, és una església romànica, del segle XIII, reformada. Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell, als peus del turó on aquest s'aixecava. No degué passar de capella castellera, bé que situada fora del recinte casteller, primer, i després, de capella rural.