BTT-SANT MATEU DE BAGES.

Descripció de la ruta; recorregut circular que ens portarà a Sant Mateu de Bages, el municipi més gran de la província de Barcelona. El terme és molt muntanyós, amb un patrimoni natural i forestal molt important. Amb una distància propera als quaranta quilòmetres, i un desnivell a prop dels 900 metres, podrem gaudir de diferents punts d’interès que s’inicien vora la riba del riu Cardener, i continuant passant per la Colònia Antius. A partir d’aquí el recorregut s’enfila decidit fins a la masia fortificada de la Sala, i a continuació el poble de Sant Mateu. Ara tocarà baixar per forts pendents passant per les masies de Jaumandreu i Montconill, envoltades d’importants conreus de vinya.

Punt de sortida; des de la zona esportiva de Sant Joan de Vilatorrada.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/sant-joan-vilatorrada-callus-sant-mateu-de-bages-24107250

L'Hostal Nou fou construït el 1794 per l'amo de la propietat d'Antius, Pau Miralda, que era un industrial de Manresa. Aquest edifici feia les funcions d'Hostal per als traginers que viatjaven pel camí de la sal.

La masia d'Antius, és una casa pairal que dona nom a l'origen de la colònia Antius. És documentada des del segle XII. El topònim d'Antius el trobem ja documentat al segle X quan a diversos documents s'anomenava la "Serra d'Antisses".

Colònia Antius.
La fàbrica Antius va donar lloc a la colònia Antius, a la qual es van construir 26 habitatges. La colònia va ser fundada el 1875 per Joaquim Torrens i Fuster, un pagès de Callús, que va construir en terrenys de la seva propietat, una fàbrica de filats de cotó i habitatges per als treballadors. Sembla que a la fàbrica hi havien treballat per terme mitjà unes 140 persones, de les quals la majoria eren dones, i una quarta part aproximadament també eren nens.

Can Torres. Mare de Déu de la Concepció.

La Sala.
La Sala és un casal fortificat situat al vessant est d'un turó. Aquesta casa és una antiga domus documentada des del segle XII, la qual no ha perdut la seva fesomia de fortificació malgrat haver funcionat com a masia a partir del segle XVII.

Vistes a les serres de Castelltallat i la Sala.

Montserrat des de Sant Mateu de Bages.
Sant Mateu de Bages sorgí a redós de l’església parroquial d’origen preromànic documentada des del segle X, al nord-est de la qual hi ha les ruïnes del castell de Sant Mateu de Bages, del qual resta la capella romànica de Sant Miquel.
Cal Llirac. No coneixem notícies documentals d'aquest mas, que podria ser d'origen medieval. Per les característiques constructives, sembla que la part de ponent és la més antiga i, segons informa la llinda del portal, l'any 1675 es va construir o reformar la crugia de llevant.
===============
Jaumandreu, és una masia de Fonollosa que pertanyia a la batllia de Fals al segle XVII i al ducat de Cardona. La seva vinculació a la important casa cardonina es remunta al segle XI.
Sant Joan de Jaumandreu, és una església construïda al segle XVII com a capella particular, malgrat que la casa té ja un petit oratori a l'interior de la masia. L'església no passà mai de ser sufragània de Sant Vicenç de Fals.
El conreu de la vinya i la producció de vi han estat l'activitat principal de la família Roqueta durant generacions, i el Celler i la família propietària sempre han estat estretament vinculats amb el seu territori: el Bages. Actualment, Ramon Roqueta està ubicat a la Finca Jaumandreu, on el celler estableix de nou un nexe amb el territori on va néixer, tot aprofitant les peculiaritats i característiques de les seves vinyes, on elabora els vins sota la Denominació d'Origen Catalunya.
El mas Monconill és sens dubte un dels masos històricament i arquitectònicament més antics del nucli de Fals. L'actual masia data possiblement del segle XVI, amb nombroses reformes i ampliacions dutes a terme durant els segles XVII i XVIII.