SALT DE GUANTA.

Descripció de la ruta; excursió d'anada i tornada pel mateix camí, amb una petita variant a la meitat del recorregut. Visitarem el Castell de Sentmenat, i el Castellet de Guanta. El punt principal de la sortida el trobem en el Salt de Guanta, d'uns 40 metres d'alçada el qual només raja en època de pluges. En total caminarem uns 12 quilòmetres, amb un desnivell proper als 400 metres.
Punt de sortida; des de Sentmenat, una petita vila situada en el Vallès Occidental.

El Castell de Sentmenat es troba en un lloc estratègic. La façana, orientada a ponent queda al marge del barranc que forma la riera de Sentmenat. És un gran edifici gòtic reconstruït sobre bases més antigues. És un castell termenat documentat el 1069.
L'ermita de Sant Jaume és un edifici annex al castell, i que ha estat reformat en diverses ocasions. No es tenen notícies de l'ermita o capella de Sant Jaume del Castell fins al segle XVII, moment en què es comença a utilitzar com a panteó familiar dels marquesos de Sentmenat. Hi ha enterrats gairebé tots els marquesos de Sentmenat, dels darrers dos-cents anys.
La riera de Sentmenat, també anomenada torrent de Guanta durant els seus primers quilòmetres, és principal curs d'aigua del terme.
Font del Bou.
El Castellet de Guanta o masia de Guanta, és un edifici del segle XIII, de forma rectangular de dues plantes amb una torre a l'angle sud-est, que bé hagués pogut ser de guaita. Aquest edifici ha estat molt modificat, sembla una reedificació del segle XVII o XIX, si més no al final del segle XVIII o principis del segle XIX va sofrir una forta transformació, és difícil de precisar unes dates, de tota manera, la primera documentació d'aquesta masia és del segle XV, i formava part del territori Comtal. Aquest castellet, resta molt proper al Castell de Guanta que està situat dalt del cim del turó del Corb, i del que només queden unes poques runes, molta gent els confon creient que el Castellet és el Castell.
Passant pels vessants de la Roca del Corb, el torrent de Guanta forma un salt d'uns 40 metres d'alçada a causa del tall de la roca. En el salt, observem un parell de cavitats, una és una cova a mitjana alçada al cantó esquerre i és molt petita, l'altre, és una balma situada a peu de salt i més a l'esquerra, un xic més gran. Dins de l'última en unes excavacions es varen trobar restes de terrissa, el que fa suposar que en temps molt antics varen ser habitades. Aquestes cavitats reben el nom de "Les Coves del Compte", diu la llegenda que ací el compte Borrell es va refugiar quan fugia de la persecució del moro Al-Mansur, després de la batalla de Matabous que va tindre lloc a Montcada.
Castellet de Guanta.