ELS ESGAVELLATS.

Descripció de la ruta; ens arribarem a Vilanova del Camí (Anoia), per fer un recorregut circular, d'una mica més de 10 quilòmetres i uns 350 metres de desnivell, que ens aproparà a la curiosa zona anomenada "Els Esgavellats". Descriure aquest lloc és parlar d'un laberint natural, que resta mig amagat entre la vegetació, i que presenta unes formes trencades o esgavellades, d'aquí el topònim. El recorregut està format per passos estrets entre roques, amb algun punt on cal pujar per una escala o ajudar-se d'una corda. El traçat és entretingut gens difícil, però cal estar atent de no perdre les marques del camí. Altres punts d'interès seran el Santuari de Collbàs, el coll de la Llentia, i a la part final de l'excursió el Parc Fluvial de Vilanova del Camí.

Punt de sortida; des del municipi de Vilanova del Camí situat a la Conca Òdena, a la comarca de l'Anoia. L'inici del recorregut el farem des de la zona esportiva, on trobarem un indicador que assenyala l'inici del sender dels Esgavellats, i a partir d'aquí hem de seguir les senyalitzacions grogues i blanques.
Els Esgavellats.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/202-vilanova-del-cami-els-esgavellats-y-alrededores-126843207

===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
Coll de la Llentia.
Els nummulites (Llenties d'Estrabó) eren organismes animals unicel·lulars que vivien en els mars del Paleocè i l'Eocè, fa entre 66 i 40 milions d'anys. Les seves petxines es troben sovint com a fòssils i poden aconseguir 6 centímetres de diàmetre. Van poblar els sediments de l'antic Mar de Tetis, dipositant-se en roques sedimentàries calcàries entorn de l'actual Mediterrani, des de Girona fins a Egipte. El nom nummulites és un diminutiu de la paraula llatina "nummulus" (moneda), però per aquesta zona se'ls anomena popularment com "llenties", per la seva semblança amb aquesta planta lleguminosa.
El Santuari de Collbàs o de la Mare de Déu de Collbàs, és una ermita refeta l'any 1793 d'estil historicista, tot i que l'edifici està documentat des de 1205 en estil romànic. L'ermita està situada dalt d'un turó de la Serra de Collbàs, i depèn de la parròquia de Carme. A l'interior s'hi venera la Mare de Déu de Collbàs. La imatge original va desaparèixer durant la Guerra Civil, més tard va ser substituïda per una nova talla.
Font del Santuari de Collbàs.
Can Bernades de la Vall de l'Escut, és una de les masies més antigues del municipi. A prop es van trobar restes d'un jaciment arqueològic, que durant la Guerra Civil va servir d'amagatall. El torrent s'escola per la part de darrere de la casa on podem trobar la font de Can Bernades i els antics safaretjos.
El Parc Fluvial de Vilanova del Camí, és un tram del riu Anoia que ha estat condicionat artificialment, per tal d'afavorir la creació d'un ecosistema de riu on s'instal·lin estacionalment animals salvatges, que tenen aquest tipus d'ecosistema com a hàbitat natural.