CRESTA DE LA CLUSA.

 
La Cresta de la Clusa, és un crestall trencat situat al sud de l’església i refugi de Sant Romà de la Clusa. Des de l’àrea recreativa el Clot, el rocam s’enfila i sobre surt entre el bosc en direcció al cim més important de la zona, el Sobrepuny. La cresta està formada per varis sectors ben definits separats uns dels altres, els guardes del refugi de la Clusa i altres companys (Ramon Prat, Montserrat Farré, Jordi Lladó i Andreu Garcia), decidiren equipar els primers tres sectors el juliol del 2012, tot i que tenen en projecte acabar d’equipar tota la cresta, fins a les immediacions del Sobrepuny.
 
 
La Cresta de la Clusa es defineix com un itinerari d’aventura, sense arribar a ser difícil, però tampoc fàcil. Durant el recorregut alternarem el senderisme, amb passos ferrats sense cable de vida, escalada de nivell baix, varis ràpels i algun pas força tècnic.
 
 
Primers trams de la cresta.
 
 
Vista de la part final.
 
 
Aproximació; Des de Berga (Berguedà), ens adreçarem al poble de Vilada, passat aquest ens desviarem en direcció al poblet de Castell de l’Areny. Després de cinc quilòmetres de carretera, trobarem una desviació a l’esquerra on s’inicia una pista força acceptable, després de quatre quilòmetres de pujada continuada  arribarem a l’àrea Recreativa el Clot (taules, bancs i una font), aquí es pot deixar el cotxe, tot i que és recomanable fer uns metres més, per tal d’apropar nos a l’inici del recorregut.
 
 
Sector 1 Foranca.
 
 
Sector 2 Castassa.
 
 
Sector 3 Collet del Llop.
 
 
Una vegada aparcat el cotxe haurem de seguir uns metres  la pista en direcció al refugi de la Clusa, fins a trobar a l’esquerra una pista menys clara que mena a la casa de Rossinyol (fites). Sense arribar a la casa, la pista arriba a un replà on gira a la dreta, aquí deixem el camí ample i continuem per un corriol (més fites), que en breus minuts ens conduirà al primer ressalt de la cresta. Per realitzar aquest itinerari caldrà el material típic d’escalada, casc, arnes, rapelador, 6 o 7 cintes expres i una corda de 70 metres o dues de 35.
 
 
La primera agulla de la cresta (Sector Foranca) és la de menys alçada, l’entrada és força visible ja que els primers metres estan equipats amb esglaons com les vies ferrades. Per progressar pel crestall, és recomanable anar assegurat com si estiguéssim escalant una via, fins i tot en els trams ferrats,  perquè no estan protegits amb cable de vida.
 
 
Després dels primers esglaons la cresta perd verticalitat, i es pot continuar fent grimpades fàcils. Posarem atenció en el rocam, ja que tot el recorregut és força descompost. Una vegada situats al cim de la primera agulla, desgrimparem per la part oposada sense gaires dificultats, fins a un collet que ens separa de la següent agulla.
 
 
La segona agulla no té cap tipus de dificultat, una trepada fàcil entre roques i rostolls ens conduïra al cim, on i trobarem alguna assegurança. Al costat oposat del cim haurem de buscar un clau amagat, que farem servir per realitzar el primer ràpel d’aquesta travessa.
 
 
El ràpel (25 m), ens apropa a una bretxa.
 
 
Detall del ràpel.
 
 
La tercera agulla té una entrada on haurem d'escalar una curta xemeneia de IVº, és possiblement el tram més complicat de tota la cresta. Trobem  un parabolt a l’inici i un tascó de fusta poc fiable a mitja canaleta, la roca és força inestable.
 
 
Tram d'escalada (IV).
 
 
Des del cim baixem uns metres on trobem un ràpel (12 m).
 
 
Continuem planerament fins a un segon ràpel (25 m).
 
 
Després del ràpel arribem al “Pas del Mareig”, un petit bloc de roca que haurem de passar a cavall i continuar per l’aresta estreta i aèria.
 
 
Detall del ràpel.
 
 
Després de caminar uns metres arribem a un tram d’uns 3 metres equipat amb corda fixa, que ens servirà per arribar amb seguretat al següent ràpel, el més llarg de tots (30 m), situatsobre el gran esvoranc de la Foranca, el punt més impressionant del recorregut.
 
 
La instal·lació del ràpel està situada en un lloc força incomoda.
 
 
Per sota nostre podrem observar la corda del ràpel guiat que ens ajudarà a passar al costat oposat de la Foranca.
 
 
Ràpel de 30 metres.
 
 
Una vegada realitzat el ràpel ens situarem a tocar la corda fitxa, on farem aquest curiós ràpel guiat (20 m), mitjançant una cinta expres ens lligarem a la corda que travessa la pregona Foranca. Al final del ràpel guiat ens situem en una cornisa herbada, on trobem una paret vertical i una mica desplomada, equipada amb esglaons, és el tram ferrat més llarg del recorregut i l’inici del segon sector anomenat La Castassa.
El tram ferrat no te cablejat de vida, però està equipat amb varis parabolts, així, podrem pujar encordats i amb menys perill. Al final dels esglaons haurem de buscar una reunió a mitja paret, hi ha trams herbats que poden ser relliscosos i pedres de dimensions considerables força inestables. Fem una segona tirada (III+º), fins a arribar a la part alta de l'esperó, on continuem planerament per la cresta, fins a arribar a una pista.
 
 
Tram final del sector de la Castassa.
 
 
Creuem la pista i retornem a la cresta iniciant el tercer sector (Collet del Llop) per una zona boscosa, alternant curtes grimpades amb trams de camí.
 
 
Punt més alt de la cresta.
 
 
Ben aviat el crestall deixa el bosc enrere, i s’enfila per un carener força dret fins  assolir el cim coronat per una senyera, punt més alt de la Cresta de la Clusa. Davant nostre tenim el Sobrepuny, també es pot observar la continuació de la cresta, però que de moment no està equipada.
 
 
Últims metres abans del cim.
 
 
Cim de la Cresta de la Clusa, per sota tot el crestall i l'àrea recreativa el Clot.
 
 
Des del cim iniciem la baixada per la part oposada fins a trobar un primer ràpel (10 m).
 
 
Poc després trobem l’últim ràpel del recorregut (16 m), desgrimpant uns metres arribem a un collet, continuem fins al bosc i per un corriol girem a l’esquerra (alguna fita), en breus minuts creuem uns prats i retornem a la pista de l’àrea recreativa.

 
Vista de l'ùltim ràpel.
 
 
Camí de tornada per sota la cresta.
 
 
Área recreativa el Clot. Per acabar el dia podem visitar l’ermita de Sant Romà i la masia de la Clusa, avui habilitada com a refugi, on es pot pernoctar i menjar (Refugi de la Clusa, telèfon 93 802 92 09.
 
 
Sant Romà de la Clusa és un antic poble i parròquia, que en l'actualitat està integrat en el municipi de Castell de l'Areny, al Berguedà. Es conserva l'antiga església, d'estil romànic. Construïda al segle XII, va ser restaurada entre els anys 1963 i 1965.
 
 
 Masia-refugi de La Clusa.
 
 
Interior del refugi.