ERMITA DE SANTA QUITÈRIA-MIRADOR DE MONTFALCÓ.

Descripció de la ruta; avui recomanem dues passejades pels voltants de l'alberg de Montfalcó. La primera ens aproparà fins a l'ermita de Santa Quitèria, seguin un corriol d'anada i tornada des del mateix alberg. En total un quilòmetre i mig de camí, i uns vuitanta metres de desnivell. La segona ruta i en sentit contrari des de l'alberg, caminarem un quilòmetre d'anada i tornada, amb uns cinquanta metres de desnivell.

Punt de sortida; des de l'Alberg de Montfalcó o Casa Batlle. Per arribar fins a l'alberg hem de dirigir-nos a la població de Viacamp, en la Nacional 230 entre Benavarri i Vielha. En aquesta població surt una pista forestal (accessible per a tots els vehicles) que, transcorreguts 15 quilòmetres, condueix fins a l'alberg.

https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/ermita-de-santa-quiteria-102263721

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/mirador-de-montfalco-34538001

Ermita de Santa Quitèria i Sant Bonifaci.

Embassament de Canelles.
A deu minuts de Montfalcó es troba l'ermita de Santa Quitèria, a la qual s'accedeix per un camí de frondosa vegetació. Una joia del romànic aragonès enfilada sobre una cresta rocosa que desafia al buit actuant com a balcó natural. Des d'allí obtindreu les més espectaculars panoràmiques del Congost de Mont-rebei i Canelles. L'ermita data del segle XI i va ser restaurada en 1996 pel govern d'Aragó. Té una planta rectangular irregular, volta de mig canó i una bella finestra geminada de tradició llombarda.

===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============

https://esgarrapacrestes.blogspot.com/2024/05/passarelles-de-montfalco.html

Mirador de Montfalcó.
El camí surt de darrere de l'alberg per un llom rocós entre alzines, pins i ginebres. El camí ens porta a un pla divisori i gira a l'esquerra per a superar una emboscada  vessant, que porta a l'aflorament calcari on se situa el mirador, dotat d'una taula d'interpretació del paisatge. Magnífiques perspectives del Congost de Mont-rebei, la serra de Sabinós i de Millá, embassament de Canelles i l'ermita de Santa Quitèria.
 

TOSSAL DE BALINYÓ (1.211 metres).

Descripció de la ruta; excursió d'anada i tornada pel mateix itinerari fins assolir el Tossal de Balinyó, una muntanya de 1.211 metres dins del llistat dels 100 Cims de la FEEC. Ruta poc concorreguda, que comença per pista i ben aviat ressegueix camins ben definits, amb senyals de color groc. En total farem una mica més de 8 quilòmetres, amb un desnivell d'uns 600 metres. Com a punt final i fora del track, podem pujar en pocs minuts al Tossal d'Oriola de 1210 metres, veí del Tossal de Balinyó.
Punt de sortida; des de la C-14, ens arribarem fins al petit nucli de Fígols. A l'entrada del poble hi ha un bon aparcament, des d'on iniciarem el recorregut.
Vistes a la Roca Narieda, gran paret on destacant nombroses vies d'escalada, i últimament més concorreguda per la instal·lació d'una llarga via ferrada.
Curt tram equipat amb cadenes, que si no està mullat són innecessàries.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/mirador-de-tossal-de-balinyo-roca-narieda-115814785

El recorregut s'enfila amb força fins a superar l'alçada de la Roca Narieda, llavors passa per davant de la Roca del Bosc, i arriba al coll de l'Escala, per continuar fins a un altiplà ja sota el cim. Una última rampa per prats i matolls ens mena al cim del tossal, un mirador excepcional de la vall, el pantà d'Oliana, Coll de Nargó i Organyà.
Vistes a Organyà.
Tossal de Balinyó.

===============
El Tossal de Balinyó és el punt culminant de la imponent paret de la Roca Narieda, que domina tota aquesta part de l'alta vall del Segre.
===============
Baixem del Tossal de Balinyó, i ens adrecem al Tossal d'Oriola.
===============
===============
Tossal d'Oriola.
 

BTT-OLOT-SANTA PAU (RUTA DELS VOLCANS).

Descripció de la ruta; volta circular que enllaça les poblacions d'Olot i Santa Pau, creuant bona part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Passarem a tocar diversos volcans de la zona com són; les Bisaroques, de Pujalós, Garrojàs, Puig de la Garsa, Puigsafont, Rocanegra, Puig Subià, Santa Margarida, Puig de la Costa i Puig Jordà. El recorregut te una mica més de 35 quilòmetres, amb un desnivell d'uns 650 metres. La part tècnica està entre moderada i alta, passant per pistes amples, algun tram d'asfalt i força corriols, alguns de complicats per anar sobre de la bicicleta. Tot i aquestes dificultats, el recorregut és d'un gran atractiu natural i paisatgístic.

Punt de sortida; des d'Olot la capital de la comarca de la Garrotxa. Una ciutat especialment coneguda pel seu interès natural i per trobar-se envoltada pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. És l'única ciutat catalana situada a l'interior d'un parc natural. Trobarem un bon lloc d'aparcament al Parc de Sant Cristòfol les Fonts.
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. El parc consta d'una quarantena de cons volcànics d'una edat compresa entre els 10.000 i els 700.000 anys, 10 cràters, 23 cons ben conservats i més de 20 colades de laves basàltiques.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/olot-ruta-de-los-volcanes-54353787

Ermita de la Trinitat.
Vistes al volcà Croscat.
El Croscat és el volcà de major altitud de la regió volcànica (786 metres), i el més gros de la península Ibèrica. Té forma de ferradura, i és un volcà de la categoria estrombolià. És de tots els volcans estudiats, el de formació més recent.
===============
La vila medieval de Santa Pau està situada al sud-est de la plana d'Olot, entre les serralades de St. Julià del Mont i Sta. Maria de Finestres. El municipi de Santa Pau, és el més ric i variat en fenòmens volcànics de tot el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El poble conserva l'interessantíssim recinte de la vila vella, amb una fesomia i unes característiques medievals molt marcades.
Font del Clavell o de Roca Negra.
Sant Miquel Sacot és una església romànica de la Cot, nucli disseminat de Santa Pau. La primera notícia data de l'any 1009, amb motiu de la donació que va fer l'arxipreste Witard de l'església d'aquest lloc, amb els delmes i primícies al monestir de Sant Pere de Besalú. No va patir destrosses durant la Guerra Civil, per la qual cosa avui dia té una importància especial per a tot historiador de l'art, ja que es troba conservada intacte des d'abans del 1936.