PENELLES (GARGAR).

Descripció de la ruta; curta passejada pels carrers de Penelles, el poble pintat on viuen menys de cinc-cents veïns, amb un petit forn, una carnisseria, un bar, un cinema i poca cosa menys, però del que si van sobrats són de grafitis a les parets dels seus carrers. El poble s'ha convertit en un referent de l'street art a Catalunya, un museu a l'aire lliure anomenat Gargar Festival de Murals i Art Rural. La llargada del recorregut pot variar segons la ruta que triem per anar veient els murals, el desnivell en qualsevol cas serà quasi inexistent.

Punt de sortida; des del mateix poble de Penelles, el qual es troba a uns 40 km de la capital de província, Lleida.  Us podeu fer amb un mapa amb explicacions i detall dels artistes, país, tècnica i grandària dels murals, en l'Oficina de Turisme del poble, (Carrer Carme número 2).

https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/penelles-ruta-dels-grafits-88872517

===============
Tot va començar amb un projecte privat en l'any 2016, que es buscava donar una nova aparença al poble. Van ser els inicis d'un festival de creació pictòrica anomenat Gar Gar, que va prendre el seu nom del so que emet un ocell de la zona. "Gargar" és el cant que fa la ganga o perdiu de garriga, un ocell de secà que nia en la serra de Bellmunt-Almenara i que està en perill d'extinció, com la vida humana en aquestes comarques.
Gargar Festival de Murals i Art Rural, és un esdeveniment artístic dedicat al muralisme, que ha despertat un enorme interès internacional, amb un total de 40.000 visites anuals.
Grafiters, muralistes, i il·lustradors de tot el món han participat en les edicions del festival Gargar, que té lloc anualment el primer cap de setmana de maig. Penelles ha fet un gir de 180° graus, situant-se com una de les meques del street art, despertant un creixent interès turístic.
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
Hi ha casos curiosos com el d'un veí, que va ser reproduït en un dels murals de la primera edició del festival i es va fer famós: els turistes el buscaven pels carrers del poble per  fer-se fotos amb ell, i la premsa volia entrevistar-lo. La imatge de l'avi Joan Mata Pijuan, conegut també com el "Tato", amb el seu puro i boina inseparables, s'havia fet molt coneguda des que l'artista Sabotaje al Montaje pintés la seva imatge en una de les parets del poble, convertint-lo així en un dels primers protagonistes dels populars murals que caracteritzen el poble de Penelles.
L'església de Sant Joan Baptista, és des de la seva construcció l'església parroquial de Penelles. Tal com es pot llegir en una placa de marbre que hi ha a la façana, fou començada a construir l'any 1951, amb l'ajuda de tots els veïns del poble i del bisbat d'Urgell. Fou consagrada l'any 1961 pel senyor bisbe Dr. Ramon Iglesias i Navarri. El seu estil recull bona part de les pautes estètiques de l'època del romànic, tot i que adaptat a una manera de construir i uns mitjans tècnics i materials corresponents a mitjan segle XX.
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
===============
De l'església vella de Penelles no se'n coneixen notícies històriques d'època romànica, tot i que sembla indubtable el seu origen medieval. Fou sufragània de la parròquia de Castellserà, de la qual no s'independitzà fins al 1897. L'edifici fou construït el 1663 i l'any 1961 fou abandonat, donat que la seva capacitat restava insuficient per poder acollir a tots els veïns del poble. Actualment, es troba fora de culte.
===============
===============
===============


 

SALT DEL FORAT COLOMER.

Descripció de la ruta; excursió curta de tan sols 6 quilòmetres, d'anada i tornada pel mateix camí, amb un desnivell prou considerable de 384 metres, que el trobarem en els últims tres quilòmetres de tornada. El punt de més interès del recorregut es troba a mig recorregut, en el congost per on travessa el riu Odèn, anomenat Forat Colomer. Al final de l'excursió podrem visitar les ruïnes de Castell d'Odèn, i la Parròquia de Santa Cecília.

Punt de sortida; des de la carretera L-401, després de passar el km. 27 trobarem un trencall a l'esquerra, que en un quilòmetre ens aproparà sota el Castell d'Odèn i l'església de Santa Cecília. Aquí trobem una àmplia esplanada amb rètols informatius, bon lloc per deixar el cotxe.

https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/oden-el-salt-del-forat-colomer-14493626

Creu de cal Roselló.
Baixant cap el Forat Colomer.
===============
El Forat Colomer. Riu Odèn.
El riu d'Odèn, és un riu afluent per la dreta de la riera de Canalda. Inicia el seu curs a 2.311 metres d'altitud, a la Coma de la Comtessa, entre el vessant sud del Pedró dels Quatre Batlles, i el vessant nord-oriental del Vulturó. Passa pel costat de les primeres cases del poble disseminat del Montnou, i després travessa la carretera de Coll de Jou a Cambrils. Tot seguit entra en el congost del Forat Colomer,  deixant a la dreta les restes del castell d'Odèn, i a l'esquerra la font del Vermell. Desguassa a la riera de Canalda, aigües amunt del pont d'Orrit.
Uns metres abans d'arribar al salt, trobarem un passamà fermat a la paret, que ens ajudarà a passar un pas estret. Ens podem trobar que si el nivell de l'aigua és alt, no podrem arribar fins al salt. Sí el nivell és normal és recomanable fer aquests metres descalços, per no mullar-nos les sabates.
El Salt del Forat Colomer, és el congost per on travessa el riu d'Odèn. Un seguit de petits salts d'aigua embelleixen el lloc. Uns metres abans d'arribar al salt, trobem les restes de l'antic molí de Riulacó.
===============
===============
===============
===============
L'actual església de Santa Cecília d'Odèn, és un edifici del segle XVIII construït sobre el mur de migdia de l'antiga església romànica de la qual es va aprofitar, a més del mur, moltes de les seves pedres.
Les restes de l'antiga església, que encara es poden observar al costat de la nova, fan suposar que es tractava d'un edifici d'una sola nau rectangular, i coberta amb volta apuntada. La primera notícia referent a aquesta església, es troba a la relació de parròquies del final del segle X, o del començament del segle XI, continguda en l'apòcrifa acta de consagració de la Seu d'Urgell.

===============
El castell d'Odèn, és un castell termenat del municipi d'Odèn al Solsonès, que es troba al cim de la Coma del Boix, en un emplaçament privilegiat, on hi ha una vista esplèndida. A llevant del cementiri de l'església de Santa Cecília, surt un camí ben evident que puja al castell. Aquest edifici està documentat des del segle XI, tot i que la resta és posterior.
===============
El castell, tènia església pròpia adossada a la banda sud de la façana principal, la qual encara conserva la coberta. Aquesta capella està sota l'advocació de Sant Jaume.
===============