VALL DE MARFÀ.

Descripció de la ruta; volta llarga de quasi 20 quilòmetres i 500 metres de desnivell, per l'interior de la Vall de Marfà, resseguint el curs de la riera Golarda, i passant per llocs de gran bellesa com; els Gorgs Blaus, i el Salt de la Tosca. D'interès històric, trobarem les esglésies Sant Pere de Marfà i de la Mare de Déu de la Tosca, i els molins de Brotons i de Marfà. Gran part del recorregut (10 km) el farem seguint des de l'inici l'etapa 35 del GR-3 (Monistrol de Calders-Moià).

Punt de sortida; des del poble de Monistrol de Calders (Moianès). Un municipi relativament jove, ja que es formà el 5 de juliol del 1934, tot i que els anhels de separació de Calders venien de lluny: ja n'hi hagué el segle XVII, i entre 1812 i 1835 visqué un breu període d'independència municipal.

El Calders, riu o riera de Calders pertany a la conca del Llobregat; és un afluent directe seu, per l'esquerra, i hi aflueix a Navarcles. El Calders s'origina a Monistrol de Calders, al costat nord-oest del poble, per la unió de dues rieres: la Golarda i la de Sant Joan, en l'indret que es coneix amb el nom de Mesclants.
Els Gorgs Blaus, són un dels paisatges monistrolencs més impactants: es tracta d'una gran gorja, formada per la riera de la Golarda en travessar un banc de roca de conglomerat de tons blavosos quan hi toca la llum del sol. No fa gaires anys era un lloc molt apreciat pels banyistes. Actualment, a causa de la poca netedat de les aigües que baixen de Castellterçol i de Moià, no és massa apreciat.

https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/monistrol-de-calders-vall-de-marfa-119478403

La vall de Marfà és una vall situada a l'altiplà del Moianès, dins dels termes de Castellcir, Moià, Castellterçol i Monistrol de Calders. La vall és drenada per la riera de la Golarda o de Marfà, tributària del riu Calders. El nucli central de la vall és la casa de Marfà, i l'antiga església parroquial de Sant Pere. Conté també les masies de la Closella, la Datzira, Pujalt, el Saiolic, els Sorts, les Vinyes, el Xei, i els molins de Brotons, Marfà, els Sorts i la Datzira, i el santuari de la Mare de Déu de la Tosca.
==============
==============
==============
La Golarda o Riera de Marfà, és una riera prou llarga que neix a llevant de la vila de Moià, baixant fins a mig camí entre Moià i Castellterçol, i s'engorja formant la Vall de Marfà. Aquesta riera s'origina per la unió del torrent de la Fàbrega, i la riera de Castellnou. Poc després d'entrar en el terme de Monistrol de Calders forma els Gorgs Blaus, a la part mitjana de la vall. La vall de la Golarda arriba fins al costat nord-oest del poble, moment en què s'uneix amb la de riera de Sant Joan, per formar el curs del Calders.
==============
Masia de Marfà.
Sant Pere de Marfà, és una antiga església parroquial del terme municipal de Castellcir. Està situada a la part central de la vall de Marfà, a tocar de la important masia de Marfà. Es tracta d'una petita església d'una sola nau del segle XVIII, amb campanar de planta quadrada i coronament piramidal. El portal d'accés, presenta una magnífica decoració de pedra. El nucli original, dels segles X i XI ha desaparegut totalment. Aquesta església, apareix ja a la relació feta amb motiu de l'acta de consagració de l'església parroquial de Moià l'any 939. Actualment, sense culte, es guarden les seves imatges a l'església parroquial de Moià.
El Molí de Marfà està situat a la riba dreta de la riera de la Golarda, al costat de l'ermita de la Mare de Déu de la Tosca, i no gaire lluny del molí de Brotons. Es troba actualment en un estat ruïnós. En una llinda hi ha inscrita la data de 1820. Va ser afectat per la gran avinguda d'aigua de l'any 1863, que va anegar el molí de Brotons. Els moliners de Marfà, van salvar la vida pujant dalt de les teulades. Encara funcionava i estava habitat a començament del segle XX.
==============
La Mare de Déu de la Tosca, està situat a la dreta de la riera de Marfà. És en el paratge de la Tosca, a prop del Molí de Brotons. Podria ser l'església de Santa Maria de les Illes, documentada el 1062. És possible que l'església actual de la Mare de Déu de la Tosca, aixecada de bell nou el 1639, ho fos al mateix indret on hi havia hagut aquest temple primitiu.
==============
El Molí de Brotons o Molí de la Tosca, és un molí semi troglodític situat aprofitant unes balmes arran de la llera de la riera, i al costat del Salt de la Tosca, en un paratge de gran bellesa. Estigué habitat i en funcionament almenys des de l’any 1608, en què és anomenat Molí de Brotons o dels Pilars, i fins al segon terç del segle XIX. L'any 1863 hi hagué una avinguda d'aigua extraordinària, en la qual moriren les vuit persones de la família del moliner. A partir d'aleshores resta abandonat.
==============
==============
==============
==============
==============
==============