Descripció de la ruta; curta passejada d'uns 3 quilòmetres i molt poc desnivell, que ens portarà des del centre de Corbera d'Ebre, fins a la part alta del turó de la Muntera, on hi ha les restes del Poble Vell de Corbera d'Ebre, el qual ha esdevingut l'espai més emblemàtic de la batalla de l'Ebre. Sense pressa, podrem visitar aquest itinerari carregat d'una emotiva història. Avui dia cada pedra del Poble Vell representa les conseqüències humanes, culturals i socials que deriven d'una guerra. Des del 1993 el conjunt fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, i constitueix en ell mateix un espai de memòria, i un monument a la pau.
Punt de sortida; des de Corbera d'Ebre, una de les portes d'accés a la comarca de la Terra Alta. El poble està situat a uns 337 metres d'altitud, i envoltat per les serres de Cavalls, de la Torre, i la Serra de la Fatarella. Pel seu costat hi transcorre el riu Sec. El nom de Corbera, apareix citat per primera vegada en documents de l'any 1153. Com és usual en aquesta zona, Corbera d'Ebre fou territori de l'orde templer, i més tard de l'ordre dels hospitalers. La nova vila que es construí a la plana després del desastre, destaca per l'església de Sant Pere que es construí novament, i que compta amb un petit campanar de torre.
Durant la batalla, Corbera d'Ebre s'ubicava sobre el turó de la Muntera, a la primera línia del front republicà, i fou destruït a conseqüència dels bombardeigs aeris i de l'artilleria de l'exèrcit franquista. A partir del setembre del 1938 restà pràcticament destruït. Malgrat els efectes devastadors del front i els bombardejos, el règim franquista va decidir que el poble no es reconstruiria. Això va provocar que el veïnat es traslladés a la part baixa, on es va utilitzar les restes del Poble Vell per construir el Poble Nou, a peu de carretera. Al poble nou de Corbera d'Ebre es pot visitar el Centre d'Interpretació 115 Dies, que reprodueix el dia a dia de la batalla de l'Ebre i les conseqüències que va tenir, una de les quals és la destrucció del Poble Vell de Corbera d'Ebre.
L'Església Vella de Sant Pere és d'estil neoclàssic, de carreu, planta basilical rectangular, nau central i dos de laterals. Altar major i petites capelles, quatre trams i l'absis. Campanar quadrat de cantonades en xamfrà de tres cossos de totxo. Al seu lloc hi havia una petita església romànica, segons consta a un document de 1764 de l'Arxiu Parroquial de Corbera, en el que s'insta a construir-ne un altre de més capacitat que es començà cap a finals del segle XVIII.
L'Església Vella de Sant Pere, és el símbol indiscutible del Poble Vell. Durant la batalla també va patir els bombardejos, però després encara s'hi van reprendre les activitats religioses. Actualment, no és un lloc de culte, sinó que s'hi celebren esdeveniments artístics i culturals. Un dels esdeveniments culturals més destacats és la Biennal d'Art - Drets Humans, centrada en diferents articles de la Declaració Universal dels Drets Humans de l'any 1948, i que té per objectiu denunciar, a través de l'art, qualsevol actuació que estigui en contra dels drets de les persones.
Església Vella de Sant Pere.
Pujada al campanar.
http://poblevell.cat/ca/indexca.php
Des del 1995, vint-i-vuit obres d'art s'alcen pels carrers formant l'Abecedari de la Llibertat. Fruit del treball col·lectiu de diversos artistes, s'inicià sota la premissa "Les paraules han d'estar sempre per damunt de la força i les lletres són la base de les paraules, que han de servir per entendre's i cooperar". Dos anys després, diversos escriptors i poetes hi van posar la paraula.
================
================
================
================
================
================
================
================
================
================
================