Descripció de la ruta; si alguna vegada decidiu fer un tomb per la comunitat de Navarra, aquí detallem un parell de passejades curtes sense cap dificultat, però amb un patrimoni històric de primer ordre. El primer lloc és el monestir de Leyre d'estil romànic primerenc, documentat des del segle IX. Després d'aquesta primera visita ens desplaçarem 12 quilòmetres amb el cotxe per veure el Castell de Javier, situat en una lloma de la localitat de Javier. La seva construcció es remunta al segle X.
A 5 quilòmetres de distància de l'embassament de Yesa, s'alça el monestir de Leyre, al peu de la serra de Leyre.
https://www.monasteriodeleyre.com/
https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/monasterio-de-leyre-fuente-de-san-virila-4976414
El monestir de Leyre amaga magnífics tresors, com la cripta del segle XI on descansen les restes dels primers reis de Pamplona, antecedents dels reis de Navarra, dos dels quals foren també comtes d'Aragó.També podrem veure la volta gòtica o la «Porta Speciosa», un perfecte pòrtic romànic del segle XII.
El monestir va ser fundat seguint l'orde benedictí, però després va passar al Cister. La desamortització de Mendizábal va fer que el 16 de febrer de 1836 es tanqués el monestir, i es va posar a la venda sense que ningú el comprés. El 1867 l'església de Leire va ser declarada Monument Nacional, i es va reobrir al culte el 1876. Actualment, pertany a la Comunitat Foral de Navarra que l'ha cedit als benedictins.
En el castell de Javier va néixer i va viure sant Francisco Javier, fill dels senyors de Javier, i d'aquí va prendre el nom amb el qual se'l coneixeria com a missioner. És lloc de peregrinació, especialment a principis de març, en les anomenades Javierades. Destaquen la Torre del Sant Crist, bastió i capella on es troba un interessant crucifix gòtic i una sèrie de pintures murals representant la dansa de la mort, única a Espanya; la torre de l'homenatge, anomenada de San Miguel (el més antic del castell) i el museu dedicat a la vida del sant.
https://www.castillodejavier.es/
Després de successives herències la propietat del castell, juntament amb la resta del poble de Javier, va recaure a la Casa de Villahermosa. A la fi del segle XIX, el castell estava pràcticament en ruïnes, i per iniciativa dels seus propietaris, María del Carmen d'Aragón-Azlor, duquessa de Villahermosa, i el seu marit José Manuel de Goyeneche comte de Guaqui, es van començar les obres de restauració.
Ja a principis del segle XX , la duquessa de Villahermosa va donar el castell i la basílica a la Companyia de Jesús, amb la condició que el mantingués tal com se li va lliurar. En la cripta de la basílica, descansen les restes dels qui van contribuir a la reconstrucció del Castell.
https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/visita-al-castillo-museo-de-javier-55745016
===============
===============
===============
===============
===============