BTT-SANT MARTÍ XIC (858 metres)-SANTA LLÚCIA DE SOBREMUNT (958 metres).

Descripció de la ruta; sortida amb bicicleta de muntanya que ens portarà assolir dos cims; Santa Llúcia de Sobremunt (958 metres), i el Castell de Voltregà-Sant Martí Xic (858 metres), aquest últim inclòs en el nou llistat dels 100 cims de FEEC. El recorregut és de dificultat moderada per pistes amples, amb una llargada d'uns 26 quilòmetres, i un desnivell total de 650 metres. A més de les dues ermites situades a tocar cada cim, trobarem el mirador de Serratosa, i el mirador del Puig de Baulenes, on tindrem unes bones panoràmiques de la comarca d'Osona.

Punt de sortida; des del camp de futbol de Sant Hipòlit de Voltregà, una vila i municipi de la comarca d'Osona. És un dels municipis més petits de Catalunya, ja que té 0,97 km quadrats, quedant envoltat pel municipi de les Masies de Voltregà.

===============
===============
Antic mas de Serratosa, que trobem registrat en el fogatge de 1553. Encara avui es manté la mateixa genealogia. El mas ha sofert diverses etapes constructives que daten dels segles: XVI, XVIII i XX.
Mirador de Serratosa.
===============
Vistes al turó del Castell de Voltregà, i Sant Martí Xic.
===============
===============
Església romànica de Sant Martí de Voltregà també anomenat Sant Martí del Castell, ens ha arribat fins als nostres dies amb l'adjectiu de "Xic" el qual sembla anar més referit a la contraposició d'aquest petit temple al de Sant Martí de Sobremunt, més que no pas a la creença popular que es tracti del temple romànic més xic de Catalunya. Està situada a tocar del recinte del castell de Voltregà, als seus peus. Antigament, un mur incloïa aquest edifici dintre el recinte del castell. Fou des dels seus inicis una capella i després tingué funcions parroquials, depenent dels senyors del castell, fins que finalment passà a dependre del domini episcopal. Les primeres notícies es remunten a l'any 1097. La falta de culte va portar a l'abandó i posterior ruïna de la capella, fins que l'any 1984 va ser restaurada.
Sant Martí Xic (858 metres) i Santa Llúcia de Sobremunt (958 metres).
El castell de Voltregà tenia un terme jurisdiccional que abastava els actuals municipis de Masies de Voltregà (on es troba l'edificació), Sant Hipòlit de Voltregà, Santa Cecília de Voltregà i Sobremunt. Les primeres notícies del castell es remunten al 902. Les poques restes del castell que es conserven se situen al cim d'un turó, a migjorn de la coneguda església de Sant Martí Xic. Durant una part de la guerra entre la Generalitat (1462-72) i el rei Joan II, el castell estigué amb les forces de la Generalitat. Al final de la guerra estava enderrocat i segurament no es reconstruí més.
===============
Mirador del Puig de Baulenes.
Montserrat des de Santa Llúcia de Sobremunt.
Santa Llúcia de Sobremunt, es troba situada a l'extrem nord-oriental del límit del terme municipal, dominant una àmplia panoràmica de la Plana de Vic i els Pirineus. Fou bastida el 1407, sota l'advocació de santa Llúcia i santa Quitèria, i refeta el 1720. L'advocació a Santa Quitèria desaparegué en temps moderns, quedant Santa Llúcia, advocada de la vista, com a única patrona. Durant l'estiu de l'any 1982, s'hi realitzà una restauració per part de la Generalitat de Catalunya.
===============
===============
===============
===============
Santa Cecília de Voltregà és un municipi de la comarca d'Osona. Aquest municipi formà part, a l'origen, de la demarcació senyorial del castell de Voltregà. El terme de Santa Cecília és documentat des del 997, i la seva parròquia és anomenada el segle XI Santa Cecília de Moixons (de Mocones), i cap al 1150 Santa Cecília de Galligans, noms d'antigues vil·les o grans propietats rurals, la darrera encara subsistent; però va prevaler el nom de Voltregà, és a dir, del castell que dominava sobre el terme. L'església de Santa Cecília de Voltregà és una obra barroca molt reformada, a la qual s'hi ha unit una casa de pagès a partir de 1950.