Descripció de la ruta; el recorregut de les Fonts, és un itinerari circular que permet recórrer les més importants de la rodalia de Navarcles, la majoria datades de finals del segle XIX i principis del XX. Durant l'excursió podrem visitar; la Font Vella, Font dels Sobreeixidors, la Font Nova, Font de Solervicenç, Font del Boixar, Font de l'Angle i la Font de la Cura. A més de tots aquests punts d'aigua, trobarem l'ermita de Sant Bartomeu a la sortida, i l'església Neoromànica de Sant Pere de Viladecavalls, a mig camí. Passarem vora el riu Calders amb la colònia Jorba, i el travessarem pel pont de la Resclosa. Tot seguit ens enfilarem cap al Manganell fins a la cinglera de la Deu, i el mirador de la Fàbrica de la Pólvora. Per finalitzar el recorregut, podrem donar la volta al bucòlic Llac de Navarcles. En total tenim un interessant recorregut d'una mica més de 10 quilòmetres, amb un desnivell d'uns 400 metres.
Punt de sortida; des de qualsevol punt proper al llac de Navarcles (Bages).
Sant Bartomeu, és una església que apareix citada el 1291 com a Sant Bartomeu de Navarcles, mentre que el 1312 se la cita com a Sant Bartomeu i Santa Margarida de Navarcles. Al segle XVII l'edifici primitiu sofrí diverses reformes, i també en el segle XVIII. Durant la Guerra Civil, l'església fou profanada i abandonada. Avui dia és una capella i Espai d'Art, rehabilitada a la dècada dels vuitanta.
La Font Vella, al parc homònim és una de les fonts més populars i visitades de Navarcles.
A la llinda de la Font dels Sobreeixidors, es pot llegir la data de l'any 1902. La font actual fou reconstruïda l'any 1975. Quan es fa fer la primera captació d'aigües dels pous del Solervicens per l'abastament del poble, en aquest indret hi havia un sobreeixidor de l'aigua sobrant. L'aigua, continuava canalitzada cap a la xarxa de fonts del poble. Aquest sobreeixidor està documentat el 1899, i es va convertir en font.
Font Nova.
Barraca de vinya.
https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/les-fonts-de-navarcles-17640440
La Font de Solervicens, és una font molt antiga que devia proporcionar aigua al mas que li dóna nom. La data de 1818 inscrita damunt la font recorda una gran secada que hi va haver, segons es pot llegir de la història del mas.
===============
===============
===============
===============
La Font de l'Angle és una font situada dins una barraca, propera al mas del mateix nom.
Font del Boixar.
La colònia Jorba o colònia del Manganell, per la seva proximitat a la masia del Manganell, és un nucli de població del municipi de Calders, amb un cens aproximat d'una trentena d'habitants. Formalment, constituïa una entitat de població pròpia tot i estar situada dins de l'antic terme de Viladecavalls de Calders, constituït per un conjunt de cases de pagès disseminades. L'any 1892, l'empresari manresà Pere Jorba i Gassó impulsor de grans iniciatives, començà a construir la fàbrica, que aviat es convertiria en una autèntica colònia industrial. La construcció de la fàbrica, habitatges i serveis de la colònia Jorba durà cinc anys. Els treballadors procedien de Talamanca, Mura, Navarcles i Monistrol de Calders. L'empresa va tancar portes l'any 1981. Actualment, les naus són utilitzades per diverses empreses de dimensions més petites.
Riu Calders.
Sant Pere de la Viladecavalls, és una església d'estil neoromànic situada en una petita esplanada. Va ser construïda el 1944, prop de la colònia Jorba quan l'antiga església de Sant Pere de Viladecavalls ja no servia al culte, perquè havia estat saquejada durant la Guerra Civil. Es va buscar un emplaçament més pròxim a la colònia, per estalviar el desplaçament que suposava el primitiu indret.
===============
Pont de la Resclosa.
Resclosa de la Colònia Jorba.
===============
===============
===============
Mirador de la Fàbrica de la Pólvora. En aquest sector hi havia un molí polvorer, que va estar en funcionament al segle XIX. L'any 1870, hi ha notícies de fàbriques de pólvora a Navarcles i Sant Fruitós de Bages. La fàbrica de Navarcles era d'una companyia formada per Jaume Xipell, Joan Coma i Jacint Xipell. La primera notícia del molí de la Pólvora és del 1871.
===============
El Llac de Navarcles és en realitat un embassament al riu Calders, creat l'any 1968 i conegut durant uns anys com a "Platja de Navarcles". Està situat poc després de la resclosa de la Pólvora, i abans de la confluència amb el riu Llobregat. El Parc del llac comte amb un entorn ben arranjat urbanísticament, amb diverses zones adequades per a la pràctica dels esports. Antigament, aquest indret era conegut com el "Muru". Era una zona pantanosa, al costat del riu i el canal de la fàbrica de cal Tàpies.
===============
Font de la Cura, situada al començament del Parc del Llac de Navarcles, és documentada per primera vegada el 1891.