GRONY DE MIRALLES (866 metres) L’AGULLA GROSSA (846 metres).

Descripció de la ruta; la proposta d'avui ens portarà a poder fer un parell de cims en una jornada, ja que tots dos estan situats a poca distància un de l'altre. Un d'ells és el Grony de Miralles inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC, i l'altre es l'Agulla Grossa. Tots dos cims estan dins de la Serra de Miralles, un serral situat en els municipis de Santa Maria de Miralles i Bellprat, a la comarca de l'Anoia. A la sortida del recorregut podrem visitar les ruïnes del Castell de Miralles, i l'església romànica de Santa Maria del castell de Miralles. L'excursió no és gaire llarga d'uns 8 quilòmetres, amb un desnivell acumulat proper als cinc-cents metres.

Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la carretera C-37, vorejarem Igualada i passarem per Santa Margarida de Montbui. Passat el quilometro 53 de la carretera, i a tocar el poblet de Santa Maria de Miralles ens desviarem a la dreta per una pista que ens portarà fins al Castell de Miralles, on podrem aparcar el cotxe. En total tenim 46 quilòmetres i un temps d'uns 40 minuts.
Situats de sortida al costat mateix de les ruïnes del castell podem optar en visitar-lo de sortida, o més tranquil·lament en finalitzar el recorregut.
El castell de Miralles és una edificació del segle X, declarat bé cultural d'interès nacional. La primera notícia d'aquest castell és de l'any 960, una data que es correspon amb l'inici del repoblament de la vall de l'Anoia.
Aquesta fortaleza va pertànyer a Enric Bofill de Cervelló, el símbol del qual apareix representat per un cérvol. Hi ha documents del segle XII on consta una família cognomenada Miralles, vinculada a la castlania del castell. L'any 1845 ja consta que el castell es troba enderrocat.
L'església romànica de Santa Maria del castell de Miralles esta situada als peus del castell, dins del que fou el seu recinte fortificat. És un edifici romànic d'una nau coberta amb una volta lleugerament apuntada, datada cap a finals del romànic, vers el segle XIII.
Des de l'esplanada quedant l'ermita a la nostra dreta, i els panells informatius a la nostra esquerra baixem per una sendera senyalitzada en direcció a la font de Cal Gol. Arribem al coll de l'Alió, on prenem el GR 172. Passem entre els turons de la Vinya Vella i el de Coma-roques, ja de ple dins de la serra de Miralles.
Enllacem amb una pista més ampla que ens conduirà fins a un coll entre els dos cims que volem assolir, i on es troben les restes de l'antiga masia de Ca la Llebre.
De primer pugem a l'Agulla Grossa, prenent la sendera senyalitzada per unes fites de pedres que queda enfront de les ruïnes de la masia. El corriol puja per dins del bosc fins a arribar gairebé al cim, on el traçat queda desdibuixat. En els últims metres haurem de fer una curta grimpada, fins arribar a la part alta força estreta i aèria.

Vistes a Montserrat.
Després de gaudir de les vistes, retornem al coll per a ascendir al Grony de Miralles. Aquí el pendent és més dret, i el terreny descompost. Arribem al Grony de Miralles on un vèrtex geodèsic i un panell amb les elevacions de la zona decoren el lloc. Descendim novament fins a les ruïnes de la masia per a prosseguir la nostra excursió, ja de tornada cap a Santa Maria de Miralles tot seguint la pista ampla.

Montserrat des del castell de Miralles.
-----------