Descripció de la ruta; avui farem una passejada d'uns 9 quilòmetres, i molt poc desnivell dins una part de l'Espai Natural Guilleries-Savassona, situat a la comarca d'Osona. El lloc escollit serà el Pla de Savassona, on trobem diversos llocs d'interès que van des d'un castell, dues ermites, i un seguit de roques de grans dimensions amb gravats neolítics, les quals segons els entesos els hi donen una antigor de milers d'anys.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem la C-25 fins a Vic. Tot seguit deixem aquest vial per la sortida 183, continuant uns metres per la carretera C-153. Ens desviem a la dreta per la carretera que va al Parador de Turisme Vic-Sau (BV-5213). Passem el poble de Tavèrnoles. Després d'una gran girada, trobem un petit aparcament a la mateixa entrada del Pla de Savassona. En total hi tenim uns cinquanta minuts de cotxe, i uns 64 quilòmetres de recorregut. El recorregut que presentem com a referència, pren la sortida uns tres quilometres més amunt des del llogaret de Fucimanya, però l'excursió es pot realitzar des d'aquest primer aparcament a tocar la carretera.
----------
El Pla de Savassona és un dels enclavaments més enigmàtics de la nostra geografia. Molt pròxim al pantà de Sau emergeix Savassona, un lloc fascinant replet de mites i llegendes. A aquest vast espai natural se'l vincula amb cultures ancestrals, pedres gravades considerades sagrades amb senyals evidents de sacrificis humans, motiu d'innumerables llegendes i comtes populars.
Des de la part central del Pla de Savassona tenim la primera visió dalt d'una gran roca de l'ermita de Sant Feliuet de Savassona, enfront mateix de l'antic Castell de Savassona. Sota mateix de l'ermita, en mig del pla ens trobem amb un gran bloc de gres d'uns dotze metres d'alçada anomenat El Dau, on els amants de l'escalada buscant els punts més dèbils de la roca per tal d'assolir el punt més alt.
-----------
Per arribar a l'ermita passarem vora un balmat, on el camí es transforma en unes antigues escales que ens aproparan dalt del carener rocós. L'ermita de Sant Feliuet és una edificació romànica, formada per una sola nau conservant l'absis rectangular lleugerament trapezoidal d'època preromànica. Hi ha poques referències sobre aquesta ermita, la més antiga que trobem és de l'any 1037, quan un tal Guifré va fer donació d'unes terres a la parròquia de Sant Pere de Savassona.
----------
-----------
-----------
A l'altre costat de la carretera en el mateix punt on hem deixat el cotxe, podem veure el castell de Savassona, un edifici medieval que es troba al terme municipal de Tavèrnoles (Osona). Fou declarat Bé d'Interès Nacional com a monument històric l'any 1949. Situat estratègicament a 611 metres d'altitud, fou renovat als segles XVII i XIX, i a dia d'avui encara és habitat. El Castell de Savassona està documentat des de l'any 890, sota el domini dels vescomtes d'Osona i regit per la família de cavallers dels Savassona, que esdevingueren senyors de la baronia de Savassona. A tocar el castell podem veure l'ermita de Sant Pere de Savassona, edificada al segle XI i remodelada en el segle XVII.
Interior de l'ermita de Sant Feliuet.
----------
----------
Si ens endinsem cap a l'altre cantó de bosc trobem la Pedra del Sacrifici, una gran roca d'unes quatre-centes tones de pes, que per tradició oral es coneix amb aquest nom per la creença de què en aquest indret s'hi celebraven rituals de sacrifici. Les excavacions realitzades descobriren dos enterraments que contenen esquelets encongits en forma de fetus. L'existència d'aquests enterraments, els nombrosos restes de ceràmiques i la bona situació geogràfica, indiquen l'existència d'un poblat ibèric pels voltants.
-----------
Després del bloc del Dau tot recte endinsant-se cap al bosc trobarem uns rètols que indicant la Pedra de les Bruixes, i seguidament la Pedra de l'Home, totes dues amb nombrosos gravats.
----------
----------
Pedra de les Bruixes.
Pedra de l'Home.
Pantà de Sau.