Descripció de la ruta; avui cercarem un llogaret ben curiós com és la Balma de les 7 Portes. En un recorregut força planer, però de quasi 15 quilòmetres. Durant l'excursió a més d'aquest lloc passarem per àmplies zones de conreu on trobarem diferents punts d'interès, com algunes fonts, una ermita i un monumental exemplar d'alzina.
Aproximació amb cotxe; haurem d'anar fins a la vila de Casserres, dins de la comarca del Berguedà. Avui l'aproximació és ràpida, en poc més de mitja hora podrem fer els 45 quilòmetres que separen aquesta població de Manresa. Podem aparcar al centre de la població, a la a la plaça de Santa
Maria.
Ja d'inici trobarem algunes fonts. Així passem per la Font Gran, la de Sant Bernadas, de la Salut, del Solà i la dels Pagesos. Després d'uns metres de carretera, enllacem amb un tram de camí senyalitzat com a GR-179. Per davant nostre tenim la Torre del Boixader. Després de passar un parell de masos arribem a una cruïlla, on ens desviarem fins a la Balma de les 7 Portes, en un tram d'anada i tornada.
-------
-----------
----------
Torre del Boixader.
----------
La Balma de les Set Portes, també coneguda com la Balma del Calau o Cafè de les Set Portes, resta ben amagada en un petit ressalt del cingle, prenent la direcció del torrent de ca l'Escalè. El balmat té una llargada d'uns cinquanta metres. Aquest lloc ha estat habitat des de molt antic, els experts diuen que potser des del paleolític. En temps de conflictes, també ha estat usada com a amagatall o com a presó. Va estar habitada fins a l'any 1946.
----------
----------
----------
----------
----------
----------
Retornem a l'última cruïlla i continuem endavant passant el mas de cal Joan de Ripès, i poc després cal Pasqual. En la següent cruïlla ens podem desviar uns metres fins al Roc de la Mel.
----------
El camí ens portarà a prop de diversos masos, fins arribar a Sant Sadurní de Fonollet. Aquest lloc ja és esmentat al segle X en l'acta de consagració de l'església del monestir de Sant Llorenç prop Bagà. Fonollet fou un important centre de les propietats de la família vescomtal del Berguedà. La primera notícia documentada d'aquesta església és de l'any 1167.
----------
Reprenem l'últim tram de l'excursió passant a tocar la monumental Alzina Grossa, o Alzina dels Colls. Un exemplar de quasi vint metres d'alçada. Continuem pel camí que segueix al nord per retornar cap a Casserres.