PUIG AGUILERA (625 metres).

Descripció de la ruta; Amb el desig de tornar a fer un cim del llistat dels 100 Cims sense haver de fer un desplaçament llarg amb cotxe, i tampoc complicar-se gaire amb una ruta més llarga del comte, triem el Puig Aguilera com l'objectiu més adient. Aquest cim té com a qualificatiu ser l'atalaia natural de la Conca d'Òdena, des d'on  podrem contemplar una extensa panoràmica de la comarca de l'Anoia. Ruta curta d'uns 7 quilòmetres, amb un desnivell proper als 300 metres.

Aproximació en cotxe; com ja hem dit anteriorment, avui tenim una aproximació senzilla. Des de la Catalunya Central prendrem l'eix Transversal (C-25), per desviar-nos poc després de passar Sant Joan de Vilatorrada per la sortida 130, i enllaçar amb la C-37. Deixem aquesta via a l'altura de Maians per continuar per la C-37z, que ens aproparà directament al poble d'Òdena, tot seguit ens arribarem al Raval d’Aguilera on iniciarem l’excursió. En total i tenim 26 minuts, i una mica més de 28 quilòmetres.
Iniciem el recorregut des del Raval d'Aguilera, a tocar la Font Puig Aguilera.
De sortida caminarem per pistes amples de bon fer, vorejant camps d'oliveres i vinyes, i sempre tenint davant nostre la imatge del nostre objectiu, el cim de Puig Aguilera.
Vistes del cim del Puig Aiguilera.
La pista fa un gir sobtat i s'encara directament al cim, a partir d'aquí anirem assolint quasi tot el desnivell positiu de l'excursió.
Ens apropem a la C-37, la carretera que ens ha portat asta aquí. A la nostra dreta tindrem una bona panoràmica del massís de Montserrat, des d'una perspectiva poc habitual.
La major part de la pujada transcorre per sender força pedregós i en alguns punts aixaragallat que ens farà guanyar alçada en pocs metres.
Tot pujant arribem al mur rocós que forma la part alta d'aquest turó.
Una vegada superat l'últim tram de pujada arribem a un replà on gaudirem d'un bon mirador de tota la Conca d'Òdena. Aprofitarem aquí per fer les fotos de rigor, ja que el veritable cim solament té l'al·licient de ser el punt més alt, ja que les vistes són nul·les, a causa de la vegetació arbòria.
Ara el camí segueix la part alta del cim pel mig del bosc fins assolir el punt més alt. Aquí i trobem un vèrtex geodèsic (referència 277115001). El nom de Puig Aguilera, prové del llatí aquilaria, que significa "lloc on nien les àguiles", la qual cosa ens fa pensar que des de molt antic aquest lloc ja servia de talaia per albirar una àmplia part de territori.
Uns metres endavant, trobem un rep-la amb taula i bancs on aprofitem per esmorzar.
Al costat mateix observem una curiosa edificació en ruïnes que diuen és l'antic l'observatori antiaeri del Puig Aguilera, construït a principis de la Guerra Civil amb el propòsit de controlar tant el trànsit aeri, com el de la carretera Madrid-Barcelona.
Iniciem el camí de tornada pel mig d'un frondós bosc de pi blanc, en algun punt ens podem apropar a l'espadat i observar tota la plana de la Conca d'Òdena. Una mica més endavant trobem un altre bon mirador, aquest equipat amb una taula informativa on ens permetrà identificar els punts més importants de la vall.
----------
----------
Ben aviat arribem a una cruïlla de camins amb un rètol indicatiu.
Continuarem de baixada per dins del bosc on el sender fa una àmplia llaçada fins arribar a una pista ampla. Passem vora la casa de Can Ventaiols i continuem baixant vora el torrent del Raval fins arribar a una cruïlla davant mateix de la casa de Cal Gaies. Passem el Pont de Ventaiols i en breus minuts retornarem al Raval de can Aguilera, punt final de l'excursió.
Gràcies a la proximitat amb el poble d'Òdena, aprofitem el final del matí per visitar el castell d'Òdena un edifici declarat bé cultural d'interès nacional, del qual es té la primera notícia documentada l'any 957.
És situat en un turó guixós que domina la població.
Òdena des del seu castell, amb el Puig Aguilera al fons.
----------
Actualment solament s'observa una gran torre poligonal, ja que la resta de ruïnes ha desaparegut.