Descripció de la ruta; Itinerari plàcid de bon fer, que s'inicia amb una visita obligada al poblet de Sanaüja, tot i que no és una vila gaire turística, està carregada d'elements històrics com el Castell, el Convent de Santa Maria del Pla, i l'església parroquial de Santa Maria. La ruta continua fins al turó de Rocabandera, un esplèndid mirador de la vall del Llobregós. Continuarem per la carena fins al poblet de Ribelles, on trobem un altre important Castell. La tornada la farem en sentit contrari però a menys alçada, passant per l'ermita de la Mare de Déu dels Esclopets.
Aproximació amb cotxe; des de Manresa prendrem l'Eix transversal (C-25), fins al poble de Calaf. Aquí sortirem d'aquesta via per enllaçar amb la C-1412a, passant Castellfollit de Riubregós, Torà, Biosca i per últim Sanaüja. Podrem aparcar el cotxe a l'entrada del poble, a l'esquerra de la carretera, davant mateix del Convent de Santa Maria del Pla. En total tenim 45 minuts de temps i uns 56 quilòmetres de distància.
Haurem aparcat el cotxe davant el Convent de Santa Maria del Pla. Antic convent agustinià fundat l'any 1655, al mateix indret on hi havia hagut una antiga església documentada des de 1051, la qual va ser la primera parroquial, amb una gran necròpolis. El conjunt actual amb l'església i les dependències monàstiques, és obra del segle XVIII.
Iniciem la caminada en direcció al poble, travessem la carretera per la qual hem vingut. A la dreta trobem la capella de Santa Magdalena, situada a un dels extrems del cementiri municipal. La primera referència documental que tenim d'aquest edifici data de l'any 1758, a causa d'una visita pastoral del bisbe d'Urgell. Tot i això, sembla que els seus orígens cal buscar-los al segle XII. Passem el pont per creuar la riera, i entrem dins del nucli urbà.
Sanaüja és una vila i municipi de la vall del riu Llobregós, als extrems de la Segarra. És un dels municipis que postula la nova comarca de l'Alta Segarra. Té una població de 462 habitants.
Fem cap a la Plaça Major on trobem l'església de Santa Maria, declarada recentment, bé cultural d'interès nacional.
L'edifici gòtic, ha incorporat posteriorment elements barrocs. Destaquen el traçat de la planta de la nau d'estructura gòtica, i la façana barroca.
Sortim de la plaça i prenem el carrer de Morer, que ens conduirà a la part alta del poble, o girem a l'esquerra i seguim per una pista ampla per sota del turó del Castell.
Seguin els rètols indicatius arribarem al Castell de Sanaüja.
El castell de Sanaüja és un monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Les restes del primitiu castell altmedieval, es troben en el punt més alt d'un turó que domina la població. Apareix documentat l'any 1001 en una butlla del papa Silvestre II, en què s'atorga la fortalesa al bisbe d'Urgell.
Després de donar una volta per les restes de l'antic Castell continuarem la ruta.
Perdrem una mica d'alçada fins a creuar un torrent, on tornem a pujar per un sender de forma directa fins a Rocabandera.
La Rocabandera, és un turó de 541 metres situat a ponent del municipi de Sanaüja. El cim és un esplèndid mirador, on actualment al costat de la bandera, hi ha instal·lat un plafó informatiu que inclou una breu explicació de l'entorn, i algunes referències toponímiques.
A partir d'aquí encara continuarem pujant durant uns minuts, amb alguns puja i baixa. Passem una curiosa roca en forma de dit i arribem a una torre enrunada, on ja albirem per sota el poble de Ribelles i el seu Castell.
Arribem a Ribelles, un poble del municipi de Vilanova de l'Aguda a la Noguera, prop del límit amb el terme de Sanaüja, a la Segarra. El poble consta d'una vintena de cases, al costat del castell i l'església.
Aprofitem per donar un tomb per l'antiga fortalesa. Es tracta d'un conjunt d'edificacions que ocupen un ampli espai, les quals abasten un ampli ventall cronològic, des del segle X fins al segle XX. Era part de la línia de fortificacions, que s'estenia al llarg de la riba dreta del riu Llobregós.
Actualment forma un curiós conjunt amb l'església i amb el cementiri, on hi ha una singular capella i un gran panteó per als seus barons. Fou pràcticament refet a l'inici del segle XX.
Ara iniciarem el camí de tornada, per sender i pista ampla, val a dir que el retorn és menys interessant. A l'inici, encara a prop de Ribelles trobarem l'ermita de la Mare de Déu dels Esclopets. És una ermita de planta rectangular, d'una nau. A la façana hi ha un porxo que uneix l'ermita amb una casa de pagès annexa, i un petit òcul circular. La porta de petites dimensions, presenta al capdamunt la data 1781.
Continuarem el nostre itinerari per l'Antic Camí de Sanaüja. Tranquil·lament retornem al poble, passant pel Portal dels Escots i l'Ajuntament, fins a retrobar la Plaça Major, des d'on en pocs minuts estarem al cotxe donant per finalitzada l'excursió.