BTT-COLÒNIES TÈXTILS DEL LLOBREGAT (TRAM 1) (BALSARENY-PUIGREIG).

Descripció de la ruta; interessant recorregut amb bicicleta de muntanya que per la seva llargada el detallarem en dues jornades; la primera de Balsareny a Puig-Reig, i la segona des d’aquesta última població fins a la Colònia Rosal. En aquest primer recorregut farem 34 quilòmetres, i un desnivell d'uns 400 metres seguint el PR C 144. Els primers 17 quilòmetres que transcorrent pel camí fluvial vora el Llobregat són els més interessants, la tornada la farem per dins de les poblacions i carreteres secundàries. Des de la sortida al poble de Balsareny passarem per diverses de les antigues colònies tèxtils que s’ubicaren vora el riu (la Rabeia, Soldevila, Ametlla de Merola, cal Riera, cal Vidal, cal Marçal i cal Pons). Altres punts interessants seran la Resclosa dels Manresans (inici de la Séquia de Manresa), i l’aiguabarreig de la riera de Merles amb el Llobregat. Val a dir que els trams de camí fluvial són del tot recomanables per fer a peu.

Punt de sortida; des del barri de la Roqueta (Polígon de la Coromina, a toca pavelló esportiu de Balsareny). 
Balsareny és un poble al nord de la comarca del Bages, format a l'ombra del seu castell, una fortificació datada el 951 i bon exemple de fortalesa d'estil gòtic civil català.

La Resclosa dels Manresans es troba en un bonic tram del riu Llobregat, on la vall estreta se situa sota mateix del castell de Balsareny, desviant una part del seu cabal cap a la Séquia de Manresa. Aquesta construcció d'època medieval fou construïda al segle XIV.

La Rabeia és una colònia industrial, que dona nom a tot un seguit de cases al voltant d'una masia principal datada del 1368, anomenada La Masoveria de la Rabeia, la qual està situada a l'altra vora del riu. El nucli de colònia tèxtil que ara es coneix es va iniciar l'any 1872.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/pr-c-144-ruta-de-les-colonies-textils-del-llobregat-de-balsareny-a-cal-rosal-3795180

Riu Llobregat.
===============
El PR C-144 recorre bona part del curs mitjà del Llobregat, des de Balsareny fins a Cal Rosal.
Sant Esteve de la colònia Soldevila.
La colònia Soldevila és una antiga colònia industrial del sector tèxtil datada l'any 1897, i emplaçada a la riba dreta del Llobregat. Està situada prop de l'indret on hi ha l'ermita romànica de Sant Esteve, que també donà nom a la colònia.
L'Ametlla de Merola és un nucli d'uns 190 habitants situat a la vora del Llobregat, al vessant meridional de la comarca del Berguedà al terme municipal de Puig-reig, que es va originar com a colònia industrial tèxtil a l'últim terç del segle XIX.
En més d'una ocasió haurem de travessar el riu per ponts i palanques.
===============
Passem a prop de cal Riera, una de les colònies industrials de Puig-reig més discretes i alhora més desconegudes, està documentada des del 1890, i els habitatges estan documentats des de l'any 1901.
Aiguabarreig de la riera de Merles amb el Llobregat.
La colònia Vidal va ser l'última colònia construïda al Berguedà, concretament l'any 1901, i és probablement per aquesta raó que la colònia destaca especialment pel seu ordenament urbanístic, modern i racional, i per l'existència d'un dels salts d'aigua més impressionants de la comarca.
Cal Marçal és una de les colònies que més canvis històrics, i més moviments socials ha viscut de totes les que hi ha al municipi de Puig-reig. La primera notícia documentada que en tenim és de l'any 1886.
===============
La colònia de cal Pons va ser construïda entre el 1875 i el 1920. És una de les colònies més interessants de Catalunya, gràcies a la bellesa arquitectònica i natural de les seves construccions.
L'església de Sant Josep de la Colònia Pons, advocada a la Mare de Déu de Montserrat, fou començada el 25 de març de 1886 i consagrada el 10 d'agost de 1887.
Tot seguit arribem a Puig-reig un municipi de la comarca del Berguedà, on el terme municipal s'estén a banda i banda del riu.
Des d’aquí iniciarem la segona part del recorregut de les Colònies tèxtils del Llobregat.