Descripció de la ruta; excursió circular que ens aproparà al Puig de les Agulles, una muntanya de 552 metres que es troba al municipi de Begues, a la comarca del Baix Llobregat, i dins els límits del Parc Natural del Massís del Garraf. El recorregut passa per les coves de les Agulles, i la cova Cassimanya. En total haurem de caminar uns 10 quilòmetres, per superar una mica més de 400 metres de desnivell.
Punt de sortida; des del poble de Begues ens arribarem a prop del cementiri municipal, on trobarem una zona d'aparcament.
https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/begues-cova-cassimanya-i-cova-de-les-agulles-17884665
Després de passar a tocar de les restes del que va ser la gran masia de la Clota, de la qual es tenen notícies des del segle XV, arribem coll del mateix nom, on trobem la Creu de la Clota.
Creu de la Clota.
================
Accés a la cova de les Agulles.
================
Cova de les Agulles.
La Cova de les Agulles, és una cavitat de 3 per 7 metres, i una alçada d'uns 4 metres. El lloc fou explorat per primera vegada per Norbert Font i Sagué. Per arribar a la cavitat haurem de pujar per un tarter força dret, i superar trams espessos de vegetació autòctona, fins arribar l'entrada, on unes cadenes ens ajudaran a pujar uns tres metres més verticals.
================
Després de retornar al camí principal, passarem a la vora d'una barraca de pedra seca molt ben reconstruïda, anomenada barraca del Cinquantenari, restaurada el 2013, en commemoració dels cinquanta anys de la fundació de la Unió Muntanyenca Eramprunyà.
A pocs metres del cim del Puig de les Agulles, tenim l'accés a la cova Cassimanya. Un estret sender d'anada i tornada baixa pel rocam, i després remunta uns metres amb l'ajuda d'un cable fins a l'entrada de la cova.
L'habitacle està format per una cambra d'uns 13 metres de longitud, i uns 5 d'alçada.
Segons les excavacions arqueològiques realitzades, es creu que va ser utilitzada amb finalitats sepulcrals en el neolític, i com a cova santuari per part dels ibers. Mossèn Font i Sagué excavà per primer cop la cova l'any 1899, trobant-hi restes humanes i material arqueològic. En Josep Mitjans, en Josep Vendrell i l'arqueòleg Pere Giró, l'excavaren totalment la dècada de 1940. Els materials trobats es troben dipositats al Vinseum (Vilafranca del Penedès).
================
El Puig de les Agulles és un dels principals miradors naturals del Parc del Garraf, des d'on es pot veure una espectacular panoràmica de la part marítima del Baix Llobregat, i la pràctica totalitat del Barcelonès.
================