BTT-GIRONELLA-BERGA.

Descripció de la ruta; excursió amb bicicleta de muntanya que enllaça les poblacions de Gironella i Berga. Entremig passarem els masos de cal Sargantana, Canudes, Bernades, Santandreu i Gorans, passant pel Serrat dels Tres Hereus (675 m), i el serrat del Gall (656 m), fins arribar a la població d'Àvia. Després travessarem Berga punt central del recorregut, i seguirem per cal Rosal i l'Ametlla de Casserres. Altres punts d'interès seran l'ermita de Sant Marc, pocs minuts després de la sortida, l'església de Sant Martí d'Àvia, l'església de Sant Bartomeu de la Valldan, el Pont del Pedret, el tram de la Via Verda que va del Pedret a cal Rosal, el Pont Nou d'Orniu i l'ermita de Sant Vicenç d'Obiols. En total tenim un recorregut d'uns 37 quilòmetres, amb un desnivell proper als 800 metres, la major part del qual el trobarem des de la sortida fins a la meitat del recorregut.

Punt de sortida; des de Cal Bassacs una antiga colònia tèxtil al peu del riu Llobregat, i actualment una entitat de població del municipi de Gironella. L'actual nucli habitat de Cal Bassacs, deu el seu naixement a la creació de la colònia tèxtil que van fundar el matrimoni Teixidor-Bassacs, a les darreries del segle XIX.

Sant Marc de Cal Bassacs és una església rural d'una sola nau, adossada a un penyal que fa la funció d'absis. Amb unes notícies històriques molt escasses, trobem les primeres referències ja en època moderna, quan les masies veïnes col·laboren en la construcció de l'actual capella, al segle XVIII. L'església actual fou bastida el 1749 segons indica una pedra de cantonada, i el 1853 calgué construir-hi uns contraforts laterals per tal de contrarestar el pes de la volta.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/gironella-roques-de-sant-marc-serrat-dels-bandolers-avia-berga-pont-de-pedret-via-verda-del-llobreg-16818813

Passem a prop de Casserres.
Vistes a la Serra de Queralt.
===============
===============
===============
===============
===============
Àvia és un municipi de la comarca del Berguedà, situat a uns 3 quilòmetres aproximadament de la capital de la comarca, Berga. La població es va formar als voltants de l'església de Sant Martí, construïda al segle IX.
Sant Bartomeu de la Valldan, és l'antiga església parroquial de la Valldan agregat a Berga. Va ser beneïda el 24 d'agost del 1607, reconstruint una antiga capella romànica del segle XIII, coneguda amb el nom de Sant Salvador de Monterrot. Al llarg dels segles XVI al XVIII, s'hi varen fer reformes significatives. Aquesta església fou sufragània de Sant Pere de Madrona, fins que el 1909 es convertí en parròquia. El 1939 fou annexionada a la parròquia de Berga. L'any 1943 i el 1965 fou restaurada, i si va afegir el campanar de maons.
El Pont gòtic de Pedret, diuen que fou construït entre els segles XII i XIII, per facilitar les comunicacions entre la vila de Berga i l'església de Sant Quirze de Pedret.

===============
Riu Llobregat.
Via Verda del Llobregat, per on circulava l'antic ferrocarril de via estreta anomenat "Carrilet", que a finals del segle XIX transportava persones i mercaderies de Manresa a Guardiola de Berguedà, resseguint el curs del riu Llobregat.
===============

http://esgarrapacrestes.blogspot.com/2021/08/btt-ruta-via-verda-del-llobregat-cal.html

El Pont d'Orniu, dit també Pont d'Oroniu és una senzilla construcció d'una única arcada, situat al sector meridional de cal Rosal. La construcció d'aquest pont està directament relacionada amb la destrucció del pont vell, que va produir-se durant la Guerra de Successió (1702-1714); la zona quedà desproveïda d'aquest pas tan important per la qual cosa fou necessari impulsar la construcció d'un pont nou, poc després de la fi d'aquella guerra, probablement a mitjan segle XVIII.
El mas d'Obiols amb l'església preromànica de Sant Vicenç d'Obiols, a l'est del terme municipal d'Avià. L'església i la necròpolis que envolta la casa, són l'element central en una petita esplanada que acull tres edificis més: la casa Obiols, la Rectoria i un paller. Actualment, totes les sepultures es troben reblertes de terra, llevat d'una. Cal destacar també dues tombes de banyera, situades davant la porta de la façana meridional. En una d'elles es va trobar una moneda d'or del rei visigot Ègica (687-702), que es conserva al Museu d'Arqueologia de Catalunya.
===============
===============
La Font del Balç.
Església de Santa Eulàlia de Gironella.