VIA FERRADA CASTELLOTE (TEROL).

Descripció de la ruta; es tracta d'una via ferrada curta (30 minuts), i fàcil (no superior a K2), molt ben equipada, i amb unes bones vistes de l'entorn on es troba. La via comença a tocar les cases del poble de Castellote, i finalitza dins mateix del que havia estat una fortalesa templera. A l'estar un recorregut ràpid, és interessant combinar la ferrada amb una visita tranquil·la de la fortificació, i tornar pel sender (PR-TE 53), passant per l'aqüeducte romà de les Lomas, i el Pont del Gegant. Des d'aquest camí també tindrem una bona panoràmica de l'ermita del Llovedor, situada en uns penya-segats per sota del camí. Aquesta opció de tornada, ens ocuparà uns 40 minuts de camí. Si volem fer la tornada més ràpida, podem baixar pel camí normal de pujada al castell, per unes passarel·les de fusta que en deu minuts ens retornaran al poble. Entre la via ferrada i la ruta senderista, tenim una volta molt entretinguda d'uns 5 quilòmetres, amb uns 200 metres de desnivell, tots ells en l'ascensió al castell per la via ferrada.

Punt de sortida; des del mateix poble de Castellote, al qual s'arriba per la carretera N-211, passant per les poblacions d'Alcanyís, Calanda i Mas de les Mates. La carretera, entra al poble per un túnel que travessa una gran paret rocosa. Castellote, és un municipi aragonès dins de la comarca del Maestrat situat a 774 metres d'altitud, amb una població de 676 habitants.
Dibuix del poble i la fortalesa l'any 1845.
Des de la plaça del poble pujarem en direcció a l'església per la Costa de Sant Miquel, poc després trobarem un rètol que indica la via ferrada. Aquesta fou equipada l'any 2007, per l'empresa Aragó Aventura. 
Una primera part fàcil equipada amb cadenes, ens deixa en una paret vertical que puja fins al castell.

https://es.wikiloc.com/rutas-via-ferrata/castellote-via-ferrata-castillo-templario-acueducto-de-los-gigantes-85440796

==============
==============
==============
El castell de Castellote, d'origen templer ha estat lligat a innombrables enfrontaments militars al llarg de la seva història.
Una mica d'història; Alfons I el Batallador va conquistar Castellote als musulmans, allà pel segle XII, llavors va encarregar la custòdia de la fortalesa a un cavaller anomenat Espanyol de Castellot. A la mort del monarca, els musulmans el reconquistaren. Entre els anys 1168 i 1169, un altre Alfons el II, torna a conquistar el perdut, passant el castell a formar part de la línia fronterera amb l'islam. L'any 1188, el rei autoritza l'entrega de Castellote a l'Orde del Sant Redemptor, i vuit anys després passa a formar part de l'Ordre del Temple, la qual tenia el control de la comarca. La vila viu sota domini templer la seva fase de major esplendor, fins que a principis del segle XIV, el Papa Clement V va decretar l'extinció de l'Orde del Temple acusant-la d'heretgia. El rei Jaume II, baix mandat papal, assetja l'any 1308 el castell, que finalment i després d'un llarg assalt es rendeix.
L'any 1837 en Carles que volia ser rei d'Espanya, ordena la modernització i ampliació de la fortalesa, la qual es convertiria en un dels baluards carlistes del Maestrat. El 1840 Espartero un general isabelí es presenta ben armat a Castellote, i ataca un parell d'ermites fortificades, llavors els carlistes es refugien en el castell, el qual és assetjat i bombardejat per la part contrària. En un primer moment, els carlistes resisteixen dins de la fortificació gràcies a la seva posició dominant, però al final el superior armament dels isabelins fan que les defenses del castell cedeixin, i és conquistat un 23 de març. Després de la victòria sobre els carlistes, Espartero va ordenar que desmantellessin el castell.
La restauració del castell de Castellote, va ser realitzada durant el 2011 per l'Ajuntament, amb la col·laboració dels Ministeris de Foment i Cultura, dins dels Plans per a la conservació del Patrimoni Arquitectònic i Històric.
Iniciem el camí de tornada.
==============
Baixant per la part oposada del castell, trobarem l'aqüeducte de les Lomas. Una construcció d'onze arcs d'època romana, que servia per a canalitzar les aigües que proveïen la vila.
==============
El camí passa per sota l'últim arc d'uns 14 metres d'altura, anomenat Pont del Gegant.
==============
Abans d'acabar de donar la volta sencera al castell, per sota nostre i sota uns penya-segats veurem l'ermita del Llovedor, datada del segle XVIII, aquí si pot arribar amb cotxe des de la sortida del poble.
==============
Per finalitzar la ruta turística, podem arribar-nos a l'església parroquial de Sant Miquel d'origen gòtic.