BTT- JAFRE I VALLCARCA.

Descripció de la ruta; sortida amb bicicleta de muntanya, molt més relaxada a l'anada, que ens portarà de baixada des de la Plana Novella fins a la cala de Vallcarca, a tocar el Mediterrani. A la tornada, ens tocarà recuperar els més de 500 metres de desnivell perduts. En total no és una excursió llarga, solament una mica més de 23 quilòmetres. Al llarg del recorregut podrem visitar el poble abandonat de Jafre, amb la seva església, la masia de la Fassina on vàrem parar a esmorzar, i el mas Quadrell. Abans d'arribar al mar, haurem de creuar el desastre ecològic de la cimentera de Vallcarca. Ja posats de tornada, trobarem els masos de ca l'Amell de la Muntanya, Campdàsens i Vallgrassa, cadascun d'ells amb una peculiar història.

Punt de sortida; des de la Plana Novella, una urbanització del municipi d'Olivella, a tocar l'edifici de la comunitat budista.

Jafre (o Jafra segons les grafies) és un antic llogarret actualment abandonat, en el Parc Natural del Garraf al terme municipal d'Olivella. Es conserven les restes de la casa del baró, la dels masovers i l'església de Santa Maria de Jafre, amb la rectoria. El lloc apareix documentat des del 1139. Després d'un període de revifalla entre 1850 i 1920, va anar despoblant-se de nou després de la guerra civil, mantenint-se actives només algunes masies aïllades.
Jafre ha atret molts amants del paranormal, per albergar un pou on el fill no desitjat de la baronessa, va morir ofegat  i on encara asseguren que poden sentir-se els seus laments. Altres llegendes d'interès tenen el seu origen en Jafre i el Garraf, com a amagatall dels pirates.

Santa Maria de Jafre, és una església d'una nau que ha anat sofrint diverses reconstruccions al llarg del temps, a partir d'una primitiva capella d'origen incert, el rector de Jafre ja és esmentat el 1305. Per les dates inscrites a diferents parts de l'edifici, aquest degué ser reformada els anys 1688, 1850 i 1898. A partir de 1950, amb el poble ja abandonat, va començar la seva degradació.

https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/de-vallcarca-a-la-plana-novella-i-jafre-pel-fondo-de-vallgrassa-6671885

http://www.fassinadejafre.com/es/

La Fassina es troba al ben mig del Parc del Garraf, prop del lloc on es creuen el camí de Jafre, i el que va de Sitges a la Plana Novella. La Fassina, pertanyent inicialment al patrimoni de can Marcer, era antigament coneguda com a Masia de la Font. A mitjan segle XIX va ser una destil·leria d'aiguardent, propietat de la família Torrents, de Vilanova. Ha estat totalment restaurada modernament.
Les vinyes centenàries de Mas Quadrell es troben enmig del Massís del Garraf, a 4 km de les portes de Sitges. Els seus vins i caves, s'elaboren de manera artesanal i ecològica.
================
Fa cent vint-i-set anys, que la primera fàbrica de ciment de tot Espanya es va instal·lar a Vallcarca, i va ser determinant en la fesomia del paisatge de la costa de Sitges, i en el massís del Garraf. Els primers propietaris, Cementos Fradera fou fundada l'any 1896 com "M. de C. Butsems & Fradera", per Mariano Carlos Butsems Just i Josep Fradera Camps. L'any 1973 després d'una fusió es va crear Uniland. El 2006 va ser adquirida per Cementos Portland Valderrivas.
La cala de Vallcarca, de tot just 65 metres de longitud per 20 d'amplitud, està formada per sorra fina i còdols, amb entrada gradual a la mar, i es troba separada per les restes d'un antic embarcador d'una altra més petita denominada platja de Vallcarca.
================
================
================
================
Ca l'Amell de la Muntanya, és un interessant casalot agrícola del segle XV o XVI, amb una torre de defensa adossada. La masia té el portal adovellat de punt rodó i, al seu damunt, una finestreta amb arquet de tradició gòtica. Al seu costat hi ha un altre edifici, del 1884, segurament una casa d'estiueig. En aquest indret s'han trobat restes arqueològiques d'època prehistòrica.
Campdàsens és el nom d'una quadra i llogaret de poblament disseminat a una vall, dins l'interior del massís del Garraf al terme municipal de Sitges (Garraf). Compta amb una torre de defensa quadrangular de 10 m d'alçada, documentada l'any 1097 i modificada al segle XVI, una ermita del segle XIX i unes masies. La seva toponímia consta des del segle XI i significa camp d'ases (Campus asinorum), camp on pasturaven els ases, o lloc on s'enterraven els ases morts.
================
================
La masia de Vallgrassa alberga el Centre Experimental de les Arts, el qual s'ofereix com un punt de trobada entre artistes i visitants, sent un punt de trobada entre la creació i l'observació.
La Plana Novella, és un indret i una urbanització del municipi d'Olivella. Ja existia en el segle XIV dintre de la baronia de Jafre. L'any 1681 s'hi va establir en emfiteusi Josep Raventós, i el 1875 Pere Domènech i Grau, ric indià sitgetà, va adquirir els masos de la Plana Novella, les Piques i el Corral Nou. A partir del 1887 va fer construir-hi el Palau Novella, d'estil eclèctic, les obres del qual van acabar el 1890, avui dia són ocupades des del 1996 per una comunitat budista.