Descripció de la ruta; itinerari que ressegueix el sender local SL-C 100 al voltant del Castell Vell d'Olivella, per un dels paratges més ben conservats del parc natural. Amb sortida des del mateix poble s'endinsa per les muntanyes d'aquest vessant del massís del Garraf, a través de senders no tan freqüentats com altres camins del parc. Com a punt principal de l'excursió trobem el Castell Vell d'Olivella, la cova de can Muntaner, la font del Rector i la sínia de can Duran. El recorregut presenta una llargada de quasi 8 quilòmetres, amb un desnivell de 250 metres, la major part concentrat en la pujada al turó del Castell.
Punt de sortida; des del poble d'Olivella, un municipi de la comarca del Garraf, situat a 211 metres d'altitud damunt del turó de Puig Cabot. El primer petit nucli habitat d'Olivella sorgí del Castell Vell cap a l'any 992, damunt del turó del Puig Molí. A partir del segle XIV la població va créixer, i es va anar consolidant per l'aparició de diferents masies als voltants del municipi. Actualment, el municipi el componen gran part d'aquestes masies, que encara es conserven, el nucli urbà, on es troba l'Ajuntament i l'Església Nova, i sis urbanitzacions on es concentra la major part de la població.
L'església parroquial de Sant Pere i Sant Feliu d'Olivella va ser bastida durant el segle XVII, fruit d'una ampliació d'un temple anterior, probablement del segle XV.
===============
===============
La font del Rector és documentada l'any 1681 com a font del Castell Vell, proveïa d'aigua la propera masia del Rector, i els horts que hi havia a les feixes de sota mateix de la font. Els safaretjos es van recuperar l'any 1860.
===============
L'antic Castell Vell d'Olivella és documentat com el "Castrum Olivella". Es construí l'any 992 dalt del turó del Puig Molí, des d'on es domina tota la vista del municipi. Les restes del castell, són coronades per una torre de planta circular que no pertany a l'obra de fortificació, sinó que va ser construïda al segle XVIII, època en què el castell ja era abandonat.
Al segle XIII a prop de la fortalesa es construí la petita capella romànica de Sant Pere del Castell Vell d'Olivella, de la qual només en resta l'absis, amb una finestra d'esqueixada simple, i part dels murs. Prop d'ella hi ha les ruïnes de la masia del Rector. L'any 1302 la masia del Rector s'escriptura com 'palacium episcopale', és a dir palau bisbal. Fou coneguda també com per 'l'Abadia' entre els anys 1647 i 1665. Com a Rectoria es tenen dades fins al 1777. Fou abandonada als anys quaranta del segle passat.
===============
El barret del Rector, és una formació rocosa que alguns investigadors han considerat com a restes d'un dolmen. Té una gran tradició com a lloc de reunió de la gent de la comarca.
La cova de can Muntaner, apareix esmentada com l'Espluga en un document de l'any 1429. Aquí s'hi encabien els ramats de les masies properes, tanmateix, no es descarta que pogués haver estat utilitzada pel bestiar transhumant, ja que està a tocar d'una carrerada. Al davant de la cova hi ha un mirador amb un rètol informatiu.
Amb una boca d'entrada de 8,75 metres d'alt, per 19 metres d'ample, s'inicia una rampa ascendent de 19 metres de longitud que resta totalment tancada. El maig del 1980 membres del Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú) exploraren la cavitat. El desembre de l'any 2006, s'hi varen fer d'altres excavacions que proporcionaren resultats negatius des del punt de vista arqueològic. Sense excloure la possibilitat que la cavitat hagués estat ocupada en èpoques pretèrites, la riera de Begues l'hauria erosionat i aportat sediments repetidament, esborrant les possibles traces que n'haguessin quedat.
===============
===============
===============
La sínia de can Duran, es l'única que es coneix al terme municipal d'Olivella, situada a la riba dreta de la riera de Begues, es documentada per primera vegada l'any 1847.
===============
La masia de can Muntaner antigament coneguda com a mas Domènech, se sap que estava enrunada cap a la fi del segle XVII, quan va ser adquirida i reconstruïda per Isidre Muntaner. El 1733 va ser adquirida per la família Falç, de Sitges i a principis del segle XX per la família Camps de cal Caçador.
===============
===============
Carrers d'Olivella.