ESTANY DE SILS.

Descripció de la ruta; la proposta d'avui ens apropa al municipi de Sils, a la comarca de la Selva. Des del mateix poble podrem fer un bonic recorregut amb dos variants. El punt més interessant tant d'una com de l'altre és l'estany de Sils, la diferència està en la distància. La més llarga d'uns 15 quilòmetres ens aproparà fins al poble veí de Maçanet de la Selva, i la més curta una passejada d'uns 5 quilòmetres solament estarà dedicada a donar la volta a l'estany.
Aproximació en cotxe; des de Manresa prendrem l'Eix Transversal (C-25). A l'altura de Santa Coloma de Farners deixarem aquesta via i prendrem la sortida 228 per enllaçar amb la C-63 fins arribar al poble de Sils. Ens dirigirem a l'estació de RENFE de Sils on s'ha creat un centre d'informació de l'estany amb una exposició permanent. En total i tenim uns 110 quilòmetres de recorregut i un temps aproxima d'1 hora i 15 minuts.
Sils és un municipi i vila que es troba al fons de la plana selvatana. El seu terç meridional va estar ocupat fins a mitjan segle XIX per l'estany de Sils, on abocaven les aigües les rieres de Vallcanera, Caldes, Pins, el Rec Clar i La Torderola.
Iniciarem l'excursió des de l'estació de Renfe, on trobarem els primers rètols que informen del recorregut i les seves característiques. En uns deu minuts deixarem últimes cases del poble, i ens trobarem a l'entrada de la zona humida de l'estany de Sils o llac de Sils.
Creuem un pont de fusta, i anem seguint una pista ampla per l'esquerra de l'estany envoltada de l'ombra dels pollancs. A la dreta podrem veure una torre de fusta per l'observació d'aus. Actualment la zona s'ha equipat amb tres aguaits, una torre-observatori, itineraris i rètols informatius.
En menys de dos quilòmetres de caminada trobarem una desviació a la dreta. Aquí tenim l'opció de triar entre fer una passejada al voltant del llac, o fer una ruta de més llargada, passant per Maçanet de la Selva, i retornant a Sils per l'altre costat de l'estany. Si triem l'opció curta, en aquest tram entre l'anada i la tornada trobarem les millors vistes de l'estany de Sils.
L'estany de Sils correspon al darrer vestigi del que era un antic llac natural situat al terme municipal de Sils i Maçanet de la Selva (la Selva), i que havia estat el llac més gran de Catalunya. L'antiga llacuna ja dessecada, era equiparable pel que fa a les seves dimensions a l'Estany de Banyoles. Malgrat la reduïda extensió actual dels aiguamolls residuals, l'estany de Sils és una de les zones humides més importants de l'interior de Catalunya.
Mapa de la zona.
Com moltes zones humides en el passat, aquest llac era vist com una zona malsana. Al llarg dels darrers segles es va intentar drenar el llac amb l'objectiu de guanyar noves terres de conreu i lluitar contra el paludisme. Els intents de dessecació no varen reeixir fins a l'any 1851 quan es va construir la séquia que anava a desembocar a la riera de Santa Coloma. Les terres obtingudes amb la dessecació de l'estany es varen repartir entre la gent que havia construït la séquia.
Tanmateix, les aigües reapareixien tossudament cada cop que es produïen fortes pluges, i la zona va conservar, malgrat la intensa transformació experimentada, una notable riquesa florística i condicions adients per a seguir allotjant una interessant fauna aquàtica.
Amb el temps la conca de l'antic llac es va cobrir de prats de dalla, a on es deixava créixer l'herba pel ramat. Cap al darrer quart del segle XX les plantacions d'arbres per a usos comercials, pollancres i plàtans, varen substituir els camps de dalla originals.
A principis del segle XXI, mitjançant un projecte LIFE desenvolupat per l'Ajuntament de Sils i la Fundació Natura, amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Habitatge, s'ha recuperat una zona de llacunes i s'intenta potenciar els hàbitats naturals amb una gestió dels conreus (arbredes) més respectuosa amb els valors ambientals de l'espai.
------------
Forma part també de l'espai del PEIN "Estany de Sils" i de l'espai de la Xarxa Natura 2000 ES5120017 "Estany de Sils-Riera de Santa Coloma.
-------------
Una vegada passem al marge contrari de l'estany trobarem la pista que ve de Maçanet de la Selva, tot seguint la séquia retornarem al poble.