El turó de l’Escletxa.
Descripció de la ruta: El turó de l’Escletxa s’enlaira dintre el terme municipal de Castellbell i el Vilar, a tocar els termes de Vacarisses i Rellinars. És la segona màxima elevació del municipi, i està format per un seguit de turons d’altitud inferior als seus 448,6 metres. A més, és un vèrtex geodèsic de segon ordre. Direm que la vegetació d’aquest lloc ha estat molt malmesa pels incendis. En els últims anys s’ha cremat tres vegades. Arbres com el pi blanc o l’alzina hi són comptats; tot i així alguns llocs repoblats que no es van arribar a cremar l’última vegada es van recuperant lentament.
Les Casetes (1997).
Inici: Sortirem des de qualsevol punt de Castellbell i el Vilar en direcció a la colònia Burés (km 0-160 metres d’altitud), per agafar la carretera B-122 en direcció a Rellinars. Passada la font del Bosc, prendrem un camí a la dreta amb forta pujada fins a arribar a un pou d’aigua. Girem a l’esquerra per vorejar un petit turó i arribar fins a les Casetes (km 1,6-210 m alt.).
Masia del Puig (el Vilar) (1997).
Seguim un camí pel mig d’unes vinyes fins a trobar la carretera local, que uneix el Vilar amb la carretera de Rellinars. Passem el cementiri i uns quants metres més enllà agafem un camí ample, a l’altra banda de la carretera (km 2,1-220 m alt.). Passem per sota de l’autopista Terrassa-Manresa i arribem a una cruïlla de camins. seguim recte, en direcció a llevant, fins a una cadena que hi ha davant del camp de tir municipal (km 3,3-240 m alt.). la travessem i comencem a pujar fins a arribar a un tros de camí molt dret i en mal estat. Passat aquest tros, canviem de vessant tot travessant el torrent del Puig, davant d’una barraca (km 4,2-310 m alt.). Ara anem en direcció nord, tot guanyant altura, fins a arribar a una cruïlla. Veiem la casa de Viladoms de Dalt (km 5,8-325 m alt.).
Turó de l'Escletxa.
Seguim el camí de la dreta per arribar a una altra cruïlla. Continuem per la dreta, per sota d’una gran alzina cremada, on trobem algun tram més planer. Tot i que trobem algunes cruïlles, a la dreta i a l’esquerra, seguirem sempre en direcció ascendent fins a veure el cim del turó de l’Escletxa. Agafarem un camí a la dreta uns quants metres abans d’arribar al coll; aquest camí no és clar i està mig amagat per les herbes. Anem seguint per sota el turó fins a donar-li tota la volta. veiem sota nostre la urbanització del Planet. Podem pujar al cim per un corriol fins a arribar a la fita que marca el vèrtex geodèsic, des d’on es veu una bona vista de Montserrat, de la serra de l’Obac i dels pobles de Castellbell i el Vilar i Monistrol de Montserrat (km 8-448 m alt.).
Viladoms de Dalt (1996).
La baixada la farem pel mateix corriol, per acabar de donar la volta al turó per un tram trialer curt però un xic complicat, fins a arribar a un camí ample que ve de Rellinars. Anem a l’esquerra fent una petita pujada fins al coll de Capellans (km 8,4-420 m alt.). Repetirem durant alguns metres el camí que hem fet de pujada i agafarem una cruïlla a la dreta, uns quants metres després del coll en direcció nord, vorejant un parell de turons. Prendrem una baixada dreta i en mal estat fins a arribar al costat de l’alzina cremada que hem trobat pujant. Seguim baixant recte fins a arribar a la casa en ruïnes de Viladoms de Dalt (km 9,8-300 m alt.). Passem per davant de la casa i agafem un camí amb fort descens fins a arribar a una tanca (km 10,8-210 m alt.). després trobarem la carretera local que va al Vilar; des d’aquí podem tornar a la colònia Burés, pel mateix lloc per on hem pujat, seguint un tros de carretera per l’esquerra (km 14-160 m alt.).
Viladoms de Dalt principis del segle XX.
Resum: Hem fet una volta de 14 quilòmetres superant un desnivell acumulat de 313 metres amb un 98 % sobre la bicicleta i amb un temps estimat d’1 hora i 50 minuts, sense comptar parades. Hem passat per pistes en no gaire bon estat, degradades pels incendis, l’aigua, la falta de vegetació i el poc ús que se’n fa, per la qual cosa direm que és una excursió de dificultat mitjana (**) tant físicament com tècnicament. Anirem amb compte amb les baixades. Si es corre molt no es pot contemplar l’entorn.