SANT JERONI (MONTSERRAT).


 Sant Jeroni és el cim culminant de la muntanya de Montserrat, amb una alçada de 1.236 metres. El cim de Sant Jeroni és a la confluència dels límits dels termes municipals del Bruc a l'Anoia, de Marganell al Bages i de Collbató, al Baix Llobregat. Pic molt emblemàtic, és també un dels principals miradors, per no dir el més important, de tot Catalunya. La seva alçada i la seva ubicació (es troba gaire bé al centre del país) li permeten tenir en dies clars una vista extraordinària, que fins i tot, en dies molts especials, arriba fins al Puigmajor a l'Illa de Mallorca.
Prop del cim hi havia una ermita (després reconvertida en restaurant), una capella (encara dempeus) i l'estació superior del Funicular Aeri de Sant Jeroni, avui tancat, al Mirador del Moro.
L'ermita es va erigir sobre una antiga capella anomenada Santa Maria la més Alta. Entre el 1536 i el 1541 va ser bastida, el 1590 va ser novament restaurada i ampliada. Tornà a enrunar-se fins que el 1721 es va reedificar, i va romandre en peu fins al 1812, any què va ser destruïda per l'exèrcit francès. Al segle XX es va construir un restaurant sobre les seves ruïnes que ja ha desaparegut. Dalt del cim hi havia un observatori, sobre del qual si va col·locar una imatge del Sagrat Cor a l'any 1906.
A l'esquerra, dalt d'una roca, hi ha un mirador, construït el 1956, amb una placa que els excursionistes catalans, havien ofrenat pocs anys abans en homenatge a Mossèn Jacint Verdaguer, amb motiu del 50è aniversari de la mort d'aquest poeta català.
Al punt més alt del cim,  l'espai és força reduït, però protegit per una forta barana de ferro. A un costat d'aquesta petita placeta, sobre un piló d'un metre d'alçada, hi ha una gran rosa dels vents d'acer inoxidable, col·locada el 13 de juny de 1986 pel Centre Excursionista del Bages.
En front podrem observar al cim de la Miranda del Moro, la torre de telecomunicacions, de 45 m d'alçada, construïda 1996, sobre els fonaments de l'antiga estació superior del funicular aeri construït al 1929, i  desmuntat el 1986.
 
 
Sant Jeroni i Miranda del Moro (2013).
 
 
Panoràmica des del cim.
 
 
Gravat de l'antiga ermita, situada molt a prop del cim de Sant Jeroni, i destruïda el 1812 per l'exercit Francès.
 
 
Imatge del  restaurant que es va ubicar sobre les restes de l'antiga ermita. Es pot observar en el cim de Sant Jeroni, que el Sagrat Cor de sobre l'observatori, encara no hi era.
 
 
Antiga postal de primers del segle XX, on es pot observar el cim de Sant Jeroni i el restaurant, aquí la imatge del Sagrat Cor ja estava col·locada.
 
 
Cim de Sant Jeroni amb l'edificació de l'observatori i la imatge del Sagrat Cor (1910).
 
 
Rosa dels Vents al cim de Sant Jeroni.
 
 
Mirador de Mossèn Jacint Verdaguer, situat uns metres abans del cim i a tocar on havia estat l'antic restaurant.
 
 
Actual ermita de Sant Jeroni.
 
 
La nova ermita de Sant Jeroni, va ser beneïda per l'abat Josep Deàs, el 10 de març del 1891.
 
 
L'antiga ermita de Sant Jeroni fou transromada en restaurant, per família Bacarisses de Collbató.